Companii

George Ureche, PwC: Piaţa de M&A din România poate ajunge la 8 mld. euro în 2023, dar doar dacă în afara tranzacţiei din energie se mai anunţă încă o megatranzacţie. În 2022, valoarea pieţei locale de M&A a fost de 5,4 mld. euro

George Ureche, director PwC România şi lider M&A.

George Ureche, director PwC România şi lider M&A.

Autor: Cristina Roşca

13.03.2023, 17:30 193

Recent, operaţiunile Enel în România au fost cumpărate de grupul grec PPC, într-o tranzacţie de 1,26 mld. euro Încă o megatranzacţie în România ar însemna un deal cu o valoare tot de peste 1 mld. euro, prag pe care în istoria capitalistă autohtonă l-au depăşit doar şase acorduri (inclusiv Enel) O altă mutare - achiziţia CEZ în România - s-a apropiat de acest nivel.

Piaţa de M&A din România va avea încă un an efervescent în 2023, putând atinge pragul de 8 mld. euro, cu condiţia ca două deal-uri de peste 1 mld. euro să se parafeze în acest an, spun reprezentanţii companiei de audit şi consultanţă PwC. Unul dintre aceste acorduri foarte mari a fost deja semnat, este vorba de operaţiunile Enel în România, cumpărate de grecii de la PPC.

În mod normal, piaţa de M&A merge mână în mână cu economia, însă o piaţă de dimensiunile celei lo­cale, mică în ecosistemul mondial, este de regulă influenţată şi de ce se în­tâm­plă în domeniul fuziunilor şi achiziţii­lor de pe plan internaţional. Totuşi, în 2022, în pofida inflaţiei record, în po­fida scumpirii banilor şi a incertitudini­lor de pe plan geopolitic, piaţa locală de M&A a avut un an bun, investitorii - mai ales strategici, dar şi unii finan­ciari - pariind pe Ro­mânia. Reprezen­tanţii PwC cred că piaţa locală rămâne atractivă, iar in­teres există din partea cumpără­torilor pentru firmele autoh­tone şi în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO