Companii

Georgeta Fiţ, manager SJU Zalău: În judeţul Sălaj va funcţiona în perioada următoare un laborator de testare pentru coronavirus. Acum probele merg la Cluj pentru rezultate

Georgeta Fiţ, manager SJU Zalău: În judeţul Sălaj va...

Autor: Alexandra Cepăreanu

02.04.2020, 10:38 1246

În judeţul Sălaj nu există momentan niciun aparat de testare de tip PCR pentru coronavirus, spune Georgeta Fiţ, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, iar probele recoltate până acum au fost şi sunt trimise pentru aflarea rezultatelor către Laboratorul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

„În judeţul Sălaj va funcţiona în perioada imediat următoare un laborator de testare pentru testarea noului coronavirus. Aparatul PT-PCR, care va fi amplasat în cadrul laboratorului BK, lângă secţia de pneumologie, a fost primit în urma unui contract cu Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică Vasile Fati Jibou, iar extractorul de ARN a fost pus la dispoziţie de Centrul NORO”, a spus Georgeta Fiţ, manager SJU Zalău.

De asemenea, Consiliul Judeţean Sălaj urmează să achiziţioneze în regim de urgenţă o hotă de siguranţă biologică, iar în paralel cu aceste acţiuni, s desfăşoară activităţi de achiziţie a kiturilor de testare.

„Vor fi demarate procedurile pentru autorizarea laboratorului, pentru a beneficia de fonduri din programele naţionale de sănătate. În cadrul acestui laborator vor lucra specialişti ai SJU Zalău, instruiţi în biologie moleculară, în colaborare cu cercetări ştiinţifici, biologi, de la Centrul de Cercetări Biologice din Jibou.”

În prezent, testările pentru pacienţii suspecţi se fac la Laboratorul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, iar pacienţii care sunt testaţi rămân în izolare în cadrul spitalului, până ce două teste, făcute la interval de 24 de ore, sunt negative.

„Pacienţii care sunt în stare gravă sunt transferaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca”, a adăugat Georgeta Fiţ.

În cadrul SJU Zalău lucrează 187 de medici, 563 de asistenţi medicali şi 192 de infirmieri. Până în prezent, personalul spitalului a avut la dispoziţie echipamente de protecţie.

„Momentan dispunem de echipamente medicale necesare, iar la solicitarea ministerului Sănătăţii s-a făcut un necesar de medicamente, materiale sanitare şi echipamente care să ne ajute cu acest nou coronavirus”, a spus mnagerul SJU Zalău

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO