Companii

Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal: În tranzacţii se negociază cel mai mult preţul, nu neapărat cifra, cât modalitatea de plată; sunt situaţii în care se schimbă peste 20 de versiuni de contracte de vânzare-cumpărare până se închide dealul

Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii | Deloitte...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2023, 10:00 152

Cel mai mult în tranzacţii se negociază preţul, nu neapărat cifra absolută, ci modalitatea de plată, momentul, dacă  cumpărătorul achită toată suma o dată sau în tranşe, spune Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal.

”Toate aceste elemente legate de preţ sunt îndelung negociate. Sunt situaţii în care se schimbă peste 20 de versiuni de contracte de vânzare-cumpărare până se închide dealul”.

În acelaşi timp, o altă situaţie des întâlnită de avocaţii implicaţi în fuziuni şi achiziţii este legată de dreptul de proprietate asupra acţiunilor, care nu este întotdeauna clar din punct de vedere juridic.

”În ultima perioadă am observat că se înteţesc vulnerabilităţi pe care le vedeam acum 10-15 ani, pentru că sunt multe dealuri cu societăţi emergente. Sunt vulnrabilităţi pe partea părţilor sociale şi pe acţiuni, adică legate de proprietate”.

Astfel, există firme care şi-au început activitatea în urmă cu 7-10 ani şi care sunt destul de dezvoltate pentru a deveni atractive într-o achiziţie, mai ales pe zona de IT.

”Din păcate nu au fost construite pe cele mai temeinice baze. Şi pentru că antreprenorul este foarte bun la gândi businessul, dar nu foarte bun la problema juridică, găsim din ce în ce mai des probleme care vizează transferul anterior al proprietăţii asupra acţiunilor, care s-a făcut neglijent”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO