Companii

Geox a vandut fabrica de pantofi din Timisoara, unde lucrau 900 de oameni

Geox a vandut fabrica de pantofi din Timisoara, unde lucrau 900 de oameni

Vanzarile Geox pe piata locala erau estimate la 2,4 mil. euro in 2008.

17.06.2009, 00:00 4640

Fabrica Technic Development Timisoara avea aproape 900 de angajati si realiza 5% din productia totala a Geox. Firma a fost cumparata de un alt antreprenor italian prin intermediul companiei VT Manufacturing.

Noul proprietar, Vicenzo Tagliaboschi, 64 de ani, care a mai activat in acest sector in Europa de Est, inclusiv Romania, ii va reangaja pe cei 880 de oameni care mai lucrau pentru Geox si va deveni unul dintre furnizorii de "pantofi care respira".
La jumatatea anului trecut, fabrica din Timisoara avea 1.800 de angajati, reprezentantii companiei anuntand la acea vreme ca salariul mediu este de 300 de euro, dar veniturile unor angajati pot ajunge la 700 de euro sau chiar 1.500 de euro.
Geox, care nu a dorit sa faca publica valoarea tranzactiei, a vandut anul trecut peste 20 de milioane de perechi de pantofi in 68 de tari, 95% din productie fiind realizata prin parteneriate cu fabrici din Orientul Indepartat si Africa de Sud.
 
Productie prea mica pentru a fi rentabila
"Ca rezultat al strategiei de reorganizare a productiei, grupul Geox a decis sa vanda fabrica unui partener care produce de asemenea pentru noi, aceasta mutare neavand legatura cu cresterea costurilor fortei de munca din Romania. Singurul factor care a determinat aceasta decizie a fost volumul mic de productie, care nu justifica detinerea unei fabrici in Timisoara. Suntem insa in continuare interesati sa producem aici prin intermediul unor fabrici partenere", a declarat Romina Zanchetta, manager de comunicare pentru Spania si Europa de Est in cadrul Geox.
La jumatatea anului trecut Mario Moretti Polegato, presedintele companiei, anunta ca 2008 va fi anul in care vanzarile la nivel local vor avea o crestere de 84%, pana la nivelul de 2,4 mil. euro, de la 1,3 mil. euro cat s-a realizat cu un an in urma.
Produsele Geox sunt distribuite in Romania prin intermediul companiei Otter Distribution, care a pus 23% din vanzarile totale pe 2008, de peste 19 milioane de euro, pe seama brandului italian. Polegato dadea la acea vreme asigurari ca firma nu va reloca si nici nu va renunta la productia din Romania, deoarece costurile cu manopera pot fi suportate.
 
Decizii rapide
"Investitorii straini decid cu o viteza foarte mare retragerea de pe piata in momentul in care nu mai fac profit, nu functioneaza, coarda sensibila. S-au mai retras de azi pe maine multe alte firme din vestul tarii, de exemplu o companie austriaca producatoare de componente pentru industria auto", spune insa Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), care crede ca daca si producatorii locali inchid fabricile si distrug industria nu va mai avea cine sa mai preia forta de munca in momentul in care investitorii straini se retrag.
La nivel international, compania italiana, care a incheiat 2008 cu o cifra de afaceri de aproape 900 de milioane de euro si un profit de circa 120 de milioane de euro, detine 953 de magazine, produsele sub aceasta marca vanzandu-se in aproximativ 10.000 de magazine multi-brand.
In primul trimestru Geox a rulat peste 380 de milioane de euro si a obtinut un profit de 72,4 milioane de euro.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO