Companii

Germanii: Aveti prea mult de construit ca sa incetiniti

15.01.2009, 18:43 38

Producatorii germani de materiale de constructii prezenti la targul BAU organizat la Munchen in aceasta saptamana, unul dintre cele mai mari din Europa, afirma ca piata romaneasca nu va fi afectata puternic de criza internationala din cauza deficitului major de infrastructura si de constructii de calitate, iar scaderea investitiilor imobiliare este doar o revenire la normal dupa dezvoltarea speculativa din ultimii ani.

"Romania este inca o tara emergenta, iar criza internationala nu ar trebui sa reprezinte o problema prea mare pentru piata constructiilor, avand in vedere ca vor veni fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii", a declarat Kai Teckentrup, directorul general al producatorului german de usi industriale Teckentrup in cadrul targului de constructii bianual BAU de la Munchen. Romania va primi fonduri europene pentru infrastructura in valoare de circa 5,7 mld. euro, la care se adauga 4,4 mld. euro pentru dezvoltarea regionala.
Criza internationala nu a afectat activitatea targului, care a avut 1.924 de expozanti din 42 de tari, alte 200 de companii fiind pe lista de asteptare din cauza faptului ca intreaga suprafata de 180.000 mp a fost inchiriata in totalitate. Insa la targ nu a participat niciun producator cu capital romanesc, fiind prezente doar grupuri straine care au subsidiare in Romania.
"Sectorul industrial in care activam nu resimte efectele crizei si va continua sa se dezvolte si anul acesta. Totusi, pentru a preveni efectele crizei vom majora ponderea vanzarilor de pe pietele externe, care in prezent ocupa 25% din business, si am lansat o gama noua de usi rezistente la foc", afirma Teckentrup, care conduce un business anual de 110 mil. euro.
Potrivit companiilor prezente la targ, piata locala de constructii va continua sa se dezvolte cel putin pentru inca 10 ani, pentru a putea recupera decalajul fata de tarile europene si pentru a trece la normele europene de calitate a constructiei.
"Cererea de cladiri de calitate este foarte mare pe piata romaneasca, atat pentru cladirile publice, cat si pentru sectorul industrial si turistic. Suntem in contact permanent cu reprezentantii din Romania care ne spun ca nu resimt efectele crizei. Nu suntem naivi, suntem constienti ca va fi un an greu, dar suntem optimisti pentru ca putem gasi inca resurse de crestere", a declarat Brigitte Kastenholz, responsabilul de marketing la nivel international al grupului german Xella, cel mai mare producator de BCA din lume.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO