Companii

Germanii care au preluat businessul agricol al lui Nicolae Mann cumpara mii de hectare in Timis

Germanii care au preluat businessul agricol al lui Nicolae Mann cumpara mii de hectare in Timis
11.04.2010, 23:17 1590

Aton Transilvania, filiala locala a grupului german Aton cuafaceri de 1,8 miliarde de euro, intentioneaza sa investeascacateva milioane de euro pentru achizitia de terenuri agricole si vaintra anul acesta pe piata de faina prin redeschiderea Morii Caranidin judetul Timis, achizitionata in urma cu patru ani de la omul deafaceri Nicolae Mann si de la grupul Heyl.

"Jumatate din cifra de afaceri a grupului a provenit anul trecutdin businessul din agricultura. Avem 15.000 de hectare de terenuriarabile in arenda si 5.000 de hectare in proprietate, majoritateaacestora fiind situate in judetul Timis. De asemenea, avem ocapacitate de silozare de 150.000 de tone", a declarat Paul Milata,CEO (director executiv) al Aton Transilvania.

Grupul de companii a rulat in 2008 afaceri de 40 de milioane deeuro pe plan local, jumatate din suma provenind dinagricultura.

Compania, care a avut la finalul saptamanii trecute primuleveniment cu presa de la achizitia companiei Vital & Heyl dinTimisoara in 2006, spune ca a investit pana in prezent 250 mil.euro in Romania.

Reprezentantii Aton Transilvania nu au precizat ce cifra deafaceri au avut in 2009, dar au spus ca rezultatele sunt cu celputin 10% mai mici fata de 2008.

Din cele 5.000 de hectare in proprietate, peste 90% suntterenuri arabile, pentru care filiala locala a grupului german aplatit in medie 2.000 de euro pe hectar.

"Pana anul trecut am avut 30.000 de hectare de teren arabil inarenda, insa din decizia vechii conduceri jumatate din contracte aufost reziliate anul trecut. Noi tintim acum sa avem din nou 30.000de hectare de teren arabil", a explicat managerul de 33 de ani,care detine pozitia de CEO din septembrie 2009.

Astfel, compania intentioneaza sa creasca in viitorul apropiatsuprafata cultivata din judetul Timis cu aproximativ 10.000 dehectare, atat prin achizitii, cat si prin terenuri luate inarenda.

Milata nu a precizat care va fi suprafata care va fiachizitionata, insa in conditiile in care doar jumatate din cele10.000 de hectare vor fi cumparate, la un pret mediu de 2.000 deeuro pe hectar, grupul german va mai scoate din buzunar aproximativzece milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Materie prima din import

"Am cumparat terenuri arabile si cu 1.200-1.300 de euro lahectar, dar totul depinde de calitatea solului si daca terenurilesunt comasate sau nu. Una dintre cele mai mari probleme ainvestitorilor in terenuri (arabile in Romania - n. red.) estefaptul ca acestea sunt foarte faramitate. In plus, calitateahartilor nu este tocmai ideala", spune Milata. Majoritateaterenurilor lucrate de Aton in arenda provin de la persoane caredetin suprafete de 3-5 hectare de teren arabil.

Printre problemele pe care Milata le mentioneaza in ceea cepriveste segmentul agricol local sunt si lipsa de calificare aangajatilor, cat si nivelul prea mare al taxei pe valoare adaugatadin Romania (TVA).

"Din cauza TVA-ului foarte mare, noi nu cumparam nimic dinRomania, nici macar piese pentru tractoare. Preferam sa cumparamtot din Ungaria, de la ingrasaminte pana la utilaje, si sa platimdoar pret net", a spus seful Aton Transilvania.

Ungaria este de asemenea o piata importanta pentru AtonTransilvania, in ceea ce priveste exportul. "Productia de cereale oexportam in totalitate, cele mai mari piete fiind Orientul Mijlociusi America de Nord prin intermediari. Vrem ca anul acesta saobtinem 9 milioane de euro si circa 90.000 de tone din vanzarile decereale", a mai spus reprezentantul companiei care cultiva inprezent doar porumb (circa 60% din suprafata) si grau in judetulTimis.

"Luam in calcul pe viitor demararea productiei de plante tehniceatat pentru Romania, cat si pentru export, deoarece pot fi folositesi la productia de bere, si in industria farmaceutica, productia debiodiesel, aditivi, vopseluri", a afirmat Milata fara a oferi insamai multe detalii.

Vanzarile de faina, piata pe care producatorul intentioneaza saintre in cursul acestui an prin redeschiderea Morii Carani in lunamai, dupa doi ani in care capacitatea de productie a fost inchisapentru retehnologizare, vor fi de asemenea destinate majoritarexportului.

"Faina este interesanta pentru export in Irak si OrientulMijlociu. Majoritatea vanzarilor vor fi destinate clientilorindustriali, dar nici ponderea retailului nu este de neglijat", aspus Milata.

Moara Carani, care va avea o capacitate de productie de peste600 de tone de faina pe zi, este un brand foarte cunoscut in parteade vest a tarii. Cu toate ca dezvoltarea unui business agricol inRomania intampina numeroase dificultati, managerul spune ca grupulgerman a decis sa isi deschida o filiala locala datoritapotentialului pe care acest business il are in Romania.

Grupul german Aton, companie fondata de medicul Lutz MarioHelmig - detinatorul retelei de clinici germane Helios, estecontrolat din 2005 de grupul medical german Fresenius. Divizialocala a grupului a fost infiintata in 2006, an in care Aton apreluat businessul Vital & Heyl de la omul de afaceri NicolausMann si de la grupul Heyl pentru 20 de milioane de euro. Investitiaa cuprins atat Moara Carani, cat si silozuri si cateva sute dehectare de terenuri arabile, extinse in ultimii ani.

Ce companii formeaza grupul AtonTransilvania

Grupul cu 550 de angajati este format din sase companii, AtonTransilvania (administrarea imobilelor pe baza de comision saucontract), Agrocereal Carani (cultivarea cerealelor), Cer-OilCarani (depozitari), Arendt Trans (fabricarea produselor demorarit), Vital & Heyl (fabricarea produselor de morarit) siAgri Concept Europe (activitati de consultanta pentru afaceri simanagement).

Aton Transilvania mai detine un business de constructiimetalice, o cariera de piatra, o balastiera si o statie electricain judetul Timis.

Cine este Paul Milata

  • 33 de ani
  • de origine roman, a locuit sase ani in Canada si sapte inGermania
  • absolvent al studiilor de istorie din cadrul UniversitatiiMcGill din Montreal, Canada
  • doctorand in istorie in cadrul Universitatii Humbold dinBerlin, Germania
  • intre 2004 si 2008 a fost consultant in cadrul companiei deheadhunting Berndt & Partner
  • apoi timp de un an a fost country manager in Romania siBulgaria pentru compania de consultanta in afaceri KienbaumExecutive Consultants
  • din septembrie 2009 este director general al grupului AtonTransilvania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO