Companii

Germanii de la Rehau devin producatori pe o piata - a tuburilor de plastic - de 50 mil. euro

16.07.2003, 00:00 72

Concernul german Rehau a intrat din mai in productia de tubulatura din PVC si polietilena prin intermediul fabricii de la Sibiu, dupa ce sapte ani a fost importator pe aceasta piata. Rehau este al doilea investitor strain pe o piata, estimata de surse din piata la circa 50 mil. euro anual.
Grupul german va inaugura oficial fabrica de la Sibiu pe 25 iulie, in urma unei investitii de 5,5 mil. euro. Intrarea in productie a fabricii a dus la dublarea personalului din Romania la 100 de angajati.
Grupul international PipeLife (joint venture intre firma austriaca Wienerberger si cea belgiana Solvay) activeaza ca producator pe piata interna inca din 1998 prin fabrica de la Miercurea Ciuc, cu o capacitate initiala de 3.500 tone pe an.
Pe piata, mai detin cote importante de circa 20-25% operatori precum Valrom sau Teraplast, alaturi de care activeaza si Palplast Sibiu (ce face parte din grupul petrolier privat Rompetrol).
Piata de profil are mare potential, pentru ca in curs sunt investitii de zeci de milioane euro in refacerea retelelor de apa si canalizare si de filtrare a apei, in foarte multe orase din tara. Cea mai mare parte a finantarilor pentru reabilitarea acestor retele vin chiar de la Uniunea Europeana. 
"Fabrica Rehau de la Sibiu are o capacitate de 3.500 tone la PVC si 1.500 tone la polietilena, peste 80% din productie urmand sa fie livrata pentru piata interna", au explicat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul companiei. Rehau activeaza pe piata romaneasca inca din 1996, insa ca importator. Incepand din acest an, compania va produce pe piata interna tubulatura din polietilena pentru alimentarile cu apa si gaze, tubulatura din PVC pentru canalizare si drenaj, precum si profile pentru industria auto.
"Trecerea de la pozitia de importator la cea de producator inseamna si marirea numarului de angajati Rehau din Romania de la 50 la aproximativ 100", au mai precizat sursele citate.
Rehau Polymer SRL, filiala locala a grupului, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de circa 4,5 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior. Circa o treime din cifra de afaceri realizata reprezinta ponderea exporturilor fabricii de la Sibiu catre Grecia, Bulgaria, Ungaria si Ucraina.
Materia prima necesara unitatii de productie de la Sibiu este furnizata de Oltchim Ramnicu Valcea sau de BorsodChem (Ungaria), in functie de cotatiile de pe piata ata interna
Pentru intregul an, este previzionata o cifra de afaceri de aproximativ 13 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior.
Investitiile Rehau in prima jumatate a anului se ridica la 6 mil. euro, inclusiv fabrica, ridicand nivelul investitiilor totale ale grupului german pe piata romaneasca la 11 mil. euro.
Rehau a anuntat ca va investi inca 2,5 - 3 mil. euro intr-un centru de vanzari la Cluj Napoca in cursul anului viitor. Un alt proiect de investitie de tip green field, estimat la 10 mil. euro, este luat in calcul pentru perioada 2006-2007 tot intr-o fabrica la Sibiu, insa o decizie definitiva va fi luata in functie de conditiile de pe piata, potrivit reprezentantilor companiei.
Pana la intrarea in productie a fabricii, Rehau vindea pe piata romaneasca produse ce proveneau din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Franta si Spania.
Filiala romaneasca a companiei germane detine o cota de aproximativ 20% pe piata profilelor din PVC pentru usi si ferestre, situandu-se in urma companiei Gealan, potrivit oficialilor societatii. In plus, Rehau activeaza si pe piata instalatiilor electrice, sanitare, termice si subterane, alaturi de Romstal sau Energi Co.Ponderea vanzarilor de profile din PVC constituie aproximativ 60-65% din vanzarile prognozate pentru acest an.
Rehau vinde pe piata romaneasca profile din PVC pentru usi si ferestre, sisteme pentru instalatii prin pardoseala, sisteme pentru instalatii exterioare, sisteme pentru industria mobilei, furtunuri, produse pentru industria auto, printre clientii sai numarandu-se Metro si Porsche Romania.
Firma a investit aproximativ 3,7 milioane euro in constructia sediului sau in comuna Tunari-Ilfov, a carui receptie s-a facut in vara anului trecut. Costurile de amortizare ale acestei investitii vor fi recuperate in urmatorii 10 ani. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO