Companii

Germanii de la Reinert vor transforma Romania intr-o baza de export

01.07.2005, 18:45 19

Numarul trei de pe piata germana de mezeluri, Reinert, care a anuntat ca va incepe constructia unei facilitati de productie de 15 milioane de euro langa Brasov, intentioneaza sa transforme Romania intr-o baza de export pentru pietele din regiune.

"Vom produce la fabrica noastra de la Brasov mezeluri dupa retete romanesti, dar vom produce si specialitati germane. Situatia geografica a Romaniei permite exporturi catre pietele din regiune. Vom produce sortimente premium, dar, in cea mai mare parte, vom produce mezeluri mai ieftine din cauza veniturilor reduse ale populatiei", spune Hamfdiwald Reinert, CEO, actionarul majoritar si unul dintre mostenitorii fondatorului afacerii Reinert.

El afirma ca decizia companiei de a-si stabili Romania ca destinatie pentru prima facilitate de productie a Reinert din afara Germaniei a fost luata dupa ce au fost consultate oportunitatile oferite de alte 13 piete din Europa Centrala si de Est.

Reinert mai spune ca deschiderea facilitatii de productie de la Brasov nu este o relocare din vestul catre estul Europei, ci o incercare de a profita de potentialul pietei romanesti. Germanii vor lansa primele produse cel mai probabil la sfarsitul verii viitoare, cand este preconizata terminarea fabricii.

"Am ales Romania pentru potentialul pietei si pentru consumul foarte mare de carne, dar si pentru ca marii retaileri, cu care avem relatii foarte bune in Europa, au venit in aceasta tara. Am venit aici pentru ca oamenii stiu limba germana si pentru ca le plac germanii si pentru ca agricultura romaneasca va deveni in urmatorii 10 ani una dintre cele mai moderne din Europa. Am ales Brasovul ca locatie pentru fabrica noastra pentru ca se afla in centrul tarii, ceea ce e foarte bine pentru logistica, dar si pentru ca se afla in Transilvania unde este cunoscuta traditia germana. Am prieteni care sunt din Brasov", spune Reinert. El nu stie inca daca va pune pe picioare propria firma de distributie sau va lucra cu distribuitori, fiind, la acest moment, mai atras de aceasta din urma varianta.

Peter Rieckborne, directorul viitoarei fabrici de la Brasov, spune ca Reinert va intra, in viitorul apropiat, in Asociatia Romana a Carnii (ARC), organizatie care grupeaza principalii jucatori de pe piata romaneasca a mezelurilor, desi compania germana starnise, in urma cu doua luni, vii reactii in industrie din cauza faptului ca firma de head hunting care se ocupa de angajarile in Romania lansase oferte catre directorii principalilor jucatori din piata.

Reinert spune ca in urmatorii 5-10 ani pe piata romaneasca vor ramane 50-70 de jucatori care vor putea sa produca pentru retaileri. "Peste 5-10 ani vor ramane mult mai putini jucatori in piata, dar va mai fi loc si pentru cei de dimensiuni mai mici, care vor produce pentru anumite regiuni ale acestei tari", sustine Reinert.

Oficialii ARC au declarat in ultimul timp ca in Romania exista o capacitate de productie a mezelurilor de circa 3 ori mai mare decat actualul consum al Romaniei.

"Depinde foarte mult la ce calitate si cu ce eficienta se produce pe piata romaneasca", spune Reinert.

Reinert a avut anul trecut o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro si 1.300 de angajati.

Principalii jucatori de pe piata autohtona a mezelurilor sunt Cris-Tim, Aldis, Tabco-Campofrio, Angst Ro, Caroli, Principal Construct - preluat recent de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar Romania. Marii jucatori de pe piata autohtona sunt afaceri de familie, asa cum este si Reinert. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO