Companii

Germanii de la Rewe au ajuns la incasari de 450 mil. euro cu cele trei retele detinute

15.06.2005, 18:39 20

Grupul german Rewe, care detine pe piata romåneasca retelele de magazine Billa, Selgros si XXL Mega Discount, a realizat anul trecut vånzari de 450 de milioane de euro.

In urma cu un an, cifrele de afaceri realizate de cele trei entitati ale grupului in Romånia depaseau, potrivit datelor Ministerului de Finante, 334 de milioane de euro.

Cu 26 de magazine cash & carry, supermarketuri si magazine de tip discounter cu preturi reduse, grupul german Rewe a realizat anul trecut cele mai mari vånzari de la intrarea sa pe piata, in anul 1998.

Dupa investitii ce trec bine de 200 de milioane de euro, grupul german Rewe a trecut pe profit cu toate activitatile de pe piata.

Daca Billa trecuse pe profit din anul 2000, iar XXL Mega Discount din anul 2003, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, oficialii Selgros estimau anul trecut, o data cu deschiderea celui de al saptelea magazin, depasirea pragului de rentabilitate. Compania a atins o cifra de afaceri de 250 de milioane de euro.

Rewe este al doilea jucator din comertul romånesc, dupa un alt grup german, Metro, care a depasit anul trecut pragul de un miliard de euro. Metro este prezent pe piata locala cu divizia de magazine cash & carry, cea de magazine de bricolaj Praktiker, oficialii Metro declarånd pentru ZF ca vor aduce si divizia de hipermarketuri Real.

Pe piata locala se mai lupta si alti jucatori de anvergura in comertul mondial. Cel mai mare grup european de comert, Carrefour este prezent in Romånia prin intermediul celui mai mare francizat al sau, grupul francez Hyparlo, care opereaza patru hipermarketuri in Bucuresti si Brasov. Anul trecut hipermarketurile Carrefour au permis companiei sa anunte vånzari de peste 220 de milioane de euro.

Louis Delhaize, un alt mare jucator european este prezent pe piata romåenasca cu doua dintre diviziile sale. Hipermarketurile Cora din Bucuresti si magazinele de tip discounter Profi vor permite francezilor sa se apropie anul acesta de afaceri de 200 de milioane de euro fata de aproape 140 de milioane de euro anul trecut.

Rewe va aduce de aceasta luna pe piata si magazinele de tip discounter Penny Market, aceasta fiind practic a patra divizie a grupului german in Romånia.

Primele magazine Penny Market se vor deschide la Constanta, Medgidia si Ploiesti. Planurile pentru acest an prevad dezvoltarea unei retele de 16 magazine Penny Market, in urma unor investitii de 20 de milioane de euro.

Astfel, påna la sfårsitul acestei luni, compania va deschide alte doua magazine la Cåmpina si Craiova, urmate in iulie de Focsani, Rosiorii de Vede, Caracal si Alexandria. Urmatoarele orase unde vor exista magazine Penny Market påna la finele lui 2005 sunt Tecuci, Bårlad, Onesti, Råmnicu Sarat, Calarasi, Giurgiu si Tulcea.

a??Valoarea investitiei pentru un magazin este de aproximativ 1,2 milioane de euro, suma care acopera terenul, cladirea si utilitatile. Planurile pe termen lung ale companiei vizeaza deschiderea a 15-20 de magazine pe ana??, sustin reprezentantii Rewe Romånia. Reteaua Penny Market este deja prezenta in Ungaria si Cehia.

Grupul german Rewe inregistreaza vånzari anuale la nivel mondial de peste 40 de miliarde de euro, detinånd 11.700 de magazine in Germania si alte 13 tari europene. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO