Companii

Gerul nu renunţă: 60.000 de oameni în beznă, 180 de trenuri anulate, 51 de drumuri închise, camioane cu mâncare blocate în nămeţi

Gerul nu renunţă: 60.000 de oameni în beznă, 180 de trenuri anulate, 51 de drumuri închise, camioane cu mâncare blocate în nămeţi

De azi va intra în vigoare codul galben de ger în aproape toată ţara şi va fi menţinut până duminică dimineaţă

Autor: Cristina Rosca, Mediafax

08.02.2012, 00:07 728

Astfel, codul portocaliu de ninsori şi viscol a fost prelungit până în cursul zilei de azi pentru opt judeţe din sud-estul ţării, când va intra în vigoare codul galben de ger în aproape toată ţara, până duminică dimineaţă.

Peste 180 de trenuri au fost anulate ieri, cinci linii erau închise şi au fost în­re­gis­tra­te întârzieri de peste o oră în sud şi sud-est din cauza zăpezii, a viscolului şi a gheţii de pe firele electrice, a anunţat CFR Că­lă­tori, informaţia fiind preluată de Me­diafax.

Transportul rutier a fost şi el puternic perturbat. Potrivit informaţiilor disponibile până la închiderea ediţiei, 51 de drumuri naţio­nale erau închise, iar pe alte 14 sec­toare de drum se circula cu dificultate, potrivit Com­paniei Naţionale de Auto­străzi şi Dru­muri Naţionale din România. Auto­stra­da A1 Bucureşti - Piteşti a fost în­chisă ieri de la ora 12.00, traficul fiind oprit şi pe autos­tra­da A2 Bucureşti - Feteşti, Cen­tura Ca­pi­talei.

În această situaţie, unii retaileri spun că tirurile pline cu marfă nu au mai reuşit să ajungă la destinaţie, mai ales în zonele din sud-estul ţării.

"Am avut camioane care nu au putut ajunge la anumite magazine din zona de sud a ţării. Am avut de asemenea probleme la marfa venită de la import. Situaţia încă nu a intrat în normal", spune Alexandru Vlad, directorul executiv al reţelei de 19 ma­gazine Selgros.

În urmă cu mai bine de o săptămână, pri­ma ninsoare puternică din această iarnă a blocat pe drumurile din toată ţara mai multe camioane cu fructe şi legume. În mo­men­tul în care acestea au ajuns în magazine erau deja îngheţate. Pentru a nu se repeta si­tuaţia retailerii au luat măsuri de pre­ve­nire. Billa spunea că pentru a preveni re­pe­ta­rea unei situaţii de acest gen a încercat să devanseze o parte din livrări, iar platforma de distribuţie de la Brazi lucrează în regim non-stop.

Totodată, pentru a putea alimenta cu marfă toate unităţile reţelei de 61 de supermarketuri, Billa a folosit camioane de mai mici dimensiuni, respectiv 3,5 tone.

"Am reuşit cu greu să livrăm marfă la toate magazinele, însă am făcut-o. Chiar dacă nu am ajuns în fiecare zi la toate magazinele, când am ajuns am suplimentat livrările", spune Sorana Georgia, directorul executiv al reţelei de supermarketuri Billa, cu afaceri de circa 280 mil. euro în 2010.

În ciuda problemelor întâmpinate săp­tă­mâna trecută, gerul a dus la vânzări com­pa­rabile cu cele înregistrate de Crăciun pen­tru unii retaileri, oamenii înghesuindu-se în magazine de teama de a nu rămâne fără alimente.

"Joi şi vineri (săptămâna trecută - n.red.) am văzut că românii s-au îmbulzit la cum­părături. Acum însă situaţia este flat, res­pectiv vânzările sunt similare cu cele dintr-o zi obişnuită", spune Andreea Mihai, direc­torul de marketing al retailerului francez Carrefour, prezent pe piaţa locală cu un total de peste 70 de magazine.

"Acum lucrurile au revenit la normal, după ce joi şi vineri am simţit o creştere pu­ternică a traficului din magazine", a spus la rândul său Sorana Georgia, reprezentanta Billa.

Dincolo de problemele legate de tran­sport, alimentarea cu energie în unele zone a fost şi ea perturbată. Peste 60.000 de con­su­matori din judeţele Brăila, Buzău, Dâm­boviţa, Vrancea, Galaţi şi Prahova au ră­mas fără curent electric după ce viscolul, ninsoa­rea şi gheaţa au afectat mai multe linii electrice aeriene, posturi de transfor­mare şi au rupt stâlpi, conductoare şi console, a comunicat Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO