Companii

Gerul scumpeşte energia chiar şi de şapte ori pe fondul creşterii consumului

Gerul scumpeşte energia chiar şi de şapte ori pe...

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2017, 00:05 652
Creşterea consumului de energie până la un nivel record şi-a pus amprenta asupra preţului de tranzacţionare pe piaţa spot, platformă care dă semnalul de preţ pentru sector. Toţi producătorii de energie au intrat deja „la încălzire“ pentru al doilea val de frig anunţat pentru săptămâna aceasta.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul OPCOM, bursa de energie, în perioada 06.01-17.01.2017 preţul energiei a crescut semnificativ de la circa 187 de lei/MWh până la un maxim de aproape 355 de lei. În perioada similară a anului trecut, care nu s-a caracterizat prin fenomene meteo atât de severe, preţul energiei era şi de 48 de lei.  

Rapoartele operative ale Transelectrica, trans­por­tatorul naţional de energie, mai arată că în intervalul în care au fost active avertizările meteo cererea de energie a crescut cu circa 14% faţă de perioada similară a anului trecut.

Chiar dacă acoperirea vârfurilor s-a făcut mai ales prin sursele convenţionale, cărbunii asigurând o treime din producţie, energia verde, mai ales cea eoliană, a avut o contribuţie semnificativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO