Companii

GfK: Un sfert dintre români au datorii

GfK: Un sfert dintre români au datorii

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Rosca

10.11.2011, 12:22 362

Peste trei sferturi dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2012, în timp ce doar unul din zece români se aşteaptă la o evoluţie în sens invers în următoarea perioadă, potrivit Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK. Mai mult 74% dintre românii chestionaţi au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor.

Acelaşi pesimism apare şi atunci când este adusă în discuţie problema veniturilor. Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situaţia la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variaţiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.

Mai mult, puţin peste 40% dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei lor financiare. Totuşi, la acest capitol se remarcă o tendinţă pozitivă faţă de primele luni de toamnă ale anului trecut când pesimismul românilor era mai accentuat, pete jumătate declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situaţii în următorul an. 13% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi aproape 40% se aşteaptă să rămână la fel.

De asemenea, încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut. Mai mult, acest indicator a cunoscut un regres faţă de lunile trecute ale anului. 77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi numai 3% estimează o scădere în următorul an.

În aceste condiţii, românii nu arată deschidere către economisire şi mari investiţii. Doar 15% spun că vor pune bani deoparte în următorul an. Intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestrul la altul: 9% dintre respondenţi, respectiv 3%, spun că vor face o atfel de achiziţie în următorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor obiecte sanitare.

Opinia despre situaţia proprie şi cea familială poate fi aplicată şi în cazul economiei. Astfel, 77% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declară că aceasta se va îmbunătăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO