Companii

Ghenea a cumparat 51% din actiunile producatorului de tigle Viking

04.03.2008, 20:32 20

Marius Ghenea, unul dintre fondatorii retailerului de produse electronice, electrocasnice si IT&C Flamingo, a achizitionat 51% din actiunile producatorului de invelitori metalice Viking Profil din Ploiesti, in care va investi circa 2 mil. euro in urmatorii trei ani. Astfel, omul de afaceri isi extinde investitiile intr-un domeniu diferit fata de industria de IT, atras de randamentele ridicate de pe piata constructiilor.
"De mai multi ani dezvolt un portofoliu de investitii diverse, tipice pentru un business-angel. In momentul de fata, analizez in fiecare saptamana cel putin 2-3 propuneri de investitii venite de la antreprenori romani, iar propunerea Viking a fost una dintre ele. Am inceput discutiile la sfarsitul lunii septembrie si am semnat acordul la finalul lunii decembrie", a declarat pentru ZF Marius Ghenea.
In urma acestei tranzactii, omul de afaceri Radu Mircescu, cel care a fondat Viking Profil in 2005, va detine 49% din companie si va fi in continuare director general. Ghenea nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei.
Marius Ghenea a mai pornit recent o afacere in domeniul produselor pentru constructii si instalatii, prin compania Orbital Solution, care distribuie echipamente de confort termic si accesorii. "Cred ca este un moment bun pentru asemenea investitii, tinand cont ca in Romania afacerile din constructii si ceea ce le sustine (furnizorii de produse, servicii) au o dinamica exploziva, care va continua si in anii urmatori, cu rate de crestere de 25-30% pe an", spune Ghenea, care estimeaza un multiplu de peste 3,5 al banilor investiti.
Compania activeaza pe piata tiglelor metalice, una dintre cele mai dinamice sectoare din industria constructiilor, cu cresteri anuale de circa 15-20%. Valoarea pietei de tigle metalice inclusiv piesele de finisaj si accesorii, dar fara sisteme de jgheaburi si burlane va ajunge anul acesta la 180 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut, potrivit datelor prezentate de Viking. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 mil. euro si estimeaza pentru anul acesta un nivel de 6 mil. euro. "Estimarile noastre pentru 2008 sunt de crestere a cifrei de afaceri Viking pana la circa 6 mil. euro, respectiv atingerea unei cote de piata valorice de 3,4%, dublu fata de anul trecut. Mentinand un asemenea ritm in urmatorii doi ani, Viking poate ajunge la o cota de piata de peste 10% in anul 2010".
Viking are in prezent circa 40 de angajati si va ajunge la 100 de angajati pana in 2009, prin deschiderea noilor puncte de lucru planificate pentru anul 2008 (Bucuresti, Craiova) si extinderea businessului.
In 1994, Marius Ghenea a infiintat, alaturi de doi colegi de facultate, compania de distributie IT Flamingo, de unde s-a retras in 2001. Incepand cu 2003 a investit in compania FIT Distribution, specializata in distributia de tehnica de calcul, si a dezvoltat site-ul magazinului online pcfun.
Antreprenorii din industria de IT&C s-au orientat in ultimii ani si catre alte domenii cu potential de crestere, cum ar fi sectorul constructiilor, imobiliare sau agricultura. Un astfel de exemplu este Iulian Stanciu, unul dintre actionarii companiei de IT&C Asesoft Distribution, care a cumparat 50% din actiunile a doua companii cu activitati de productie si procesare de legume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO