"Aproape toate proiectele mele se fac cu bani de la bănci. Problema este că băncile care se bat cu pumnii în piept că dau creditevând doar fum. Acestea se laudă degeaba. Nu doresc să finanţezeproiectele", a spus Gică Popescu, adăugând că singura bancă ce i-aoferit un credit este Garanti Bank. El nu a precizat despre cecredit este vorba.
Popescu este al doilea investitor român care reclamă blocajulcreditării în ultimele zile, după ce ieri Dan Şucu, proprietarulMobexpert, a spus că principala problemă în prezent este blocajulcreditării la nivelul persoanelor fizice, "blocaj pe care eu îl vădîn cea mai mare parte artificial".
Câştigurile lui Gică Popescu din fotbal, estimate între 10 şi 20 demilioane de dolari, i-au permis fostului internaţional român să îşiplaseze o parte din bani în proiecte imobiliare. Înseptembrie-octombrie anul acesta, fostul căpitan al echipei defotbal FC Barcelona şi al naţionalei va deschide un centrucomercial de tip bazar, Doldora Bazaar, în apropiere de PiaţaRahova, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. Dezvoltareaacestui proiect este realizată în parteneriat cu alţi doi români,Marius Valentin Roateş (41 de ani) şi George Şaguna (38 de ani), cedeţin fiecare un pachet de 37,5% din acţiuni la compania DoldoraCapital, ce va dezvolta centrul comercial, în timp ce fostulfotbalist controlează 25% din firmă.
"Centrul comercial va fi dezvoltat pe fostul teren de pe CaleaRahovei al fabricii de vopsea Fabryo Corporation, de la care amachiziţionat terenul în urmă cu doi ani", a declarat MariusValentin Roateş, unul dintre cei trei acţionari ai companieiDoldora Capital, ce dezvoltă centrul comercial.
Bazar în locul unei fabrici de vopsea
Până în prezent în centrul comercial Doldora Bazaar din Rahova s-auinvestit 7,5 milioane de euro, valoarea aferentă achiziţionăriiterenului, cheltuielilor cu demolarea fabricii, obţineriiautorizaţiilor de construire şi realizării a 65% din centrulcomercial, potrivit lui Marius Roateş. O parte din bani a fostluată de la banca UniCredit.
Investiţia totală în acest proiect este estimată la 10 milioane deeuro, centrul comercial urmând a fi deschis între 15 septembrie şi1 octombrie. Investiţia include şi realizarea a 200 de locuri deparcare pentru centrul comercial.
Conceptul care va sta la baza acestui centru comercial esteasemănător cu cel folosit de IDM, SIR sau Dragonul Roşu, diferenţaconstând în faptul că vor exista atât magazine de haine, cât şimagazine cu produse alimentare.
"Centrul comercial este gândit ca un spaţiu care să permităprezenţa a peste 100 de magazine perimetrale şi 325 de standuricentrale (box-uri), în care să se găsească toată gama de produse",a menţionat Roateş.
Până în prezent, pentru centrul comercial Doldora Bazaar s-au făcut150 de rezervări, chiria pe stand (care are 6,3 metri pătraţi)fiind de 8 sute de lei pe lună (186 euro), potrivit informaţiilortransmise de Marius Roateş. Doldora Bazaar, ce are o suprafaţăconstruită de 7.500 metri pătraţi, poate primi aproape 1 milion declienţi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Complexul va fideschis în toate cele şapte zile din săptămână. În cadrul centruluicomercial vor fi dezvoltate spaţii de recreere şi de mâncare, darşi spaţii pentru servicii bancare, se mai arată pe site-ulcompaniei.
Se aşteaptă la încasări de 150.000 de euro pelună
"Toate centrele comerciale de gen Sir sau IDM se află în nordul şinord-estul Capitalei, zona Rahova fiind lipsită de astfel decentre. Acesta va fi practic primul centrul comercial de acest gen.Nu pot spune în cât timp ne vom recupera investiţia, însă aşteptămîncasări de circa 150.000 de euro pe lună", a declaratRoateş.
Pe lângă acest centru comercial de tip bazar, Gică Popescu susţinecă va mai dezvolta, începând cu luna septembrie a acestui an, unhotel de patru stele, cu o capacitate de 150 de camere, aflat pe osuprafaţă de 5.000 de metri pătraţi în sectorul unu alCapitalei.
Fostul fotbalist a anunţat încă de anul trecut acest hotel, pe caredoreşte să îl afilieze la un lanţ hotelier.
Afaceri cu bani din fotbal
Printre foştii fotbalişti care mai au afaceri în turism senumără Gheorghe Hagi, care deţine hotelul de patru stele Iaki dinMamaia, şi Adrian Ilie, care deţine hotelul Ruia din PoianaBraşov.
Şi antrenorul Mircea Lucescu deţinea o agenţie de turism pe piaţaromânească, pe care a închis-o din cauză că era pe pierderi.Agenţia de turism Neli Voyages, cu afaceri de 1 milion de euro în2007, era deţinută pe lângă Mircea Lucescu şi de Elena Lucescu,Răzvan Lucescu, Ana Maria Lucescu şi Simona Antoaneta Iancu.