Companii

Giganţii americani Apple, Boeing şi Ford au rupt şi ei legăturile cu Moscova

Giganţii americani Apple, Boeing şi Ford au rupt şi ei...

Autor: Ramona Cornea

02.03.2022, 10:45 3811

După sancţiunile americane şi occidentale impuse Rusiei, numărul companiilor care îşi închid operaţiunile în Rusia continuă să crească. Mai mulţi giganţi ai economiei americane, de la ExxonMobil la Apple, Boeing şi Ford au anunţat marţi că se distanţează de Rusia după invazia Ucrainei, după cum scrie cotidianul francez Le Figaro. 

ExxonMobil se va retrage de la gestionarea unor instalaţii de producţie de petrol şi gaze de pe insula Sakhalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Compania americană gestionează acest proiect din 1995, în numele unui consorţiu care cuprinde filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană şi o companie japoneză, unde deţine o participaţie de 30%.

ExxonMobil urmează, astfel, exemplul unor concurenţi internaţionali precum grupurile britanice Shell şi BP, italianii de la Eni sau norvegienii de la Equinor, care şi-au propus să se renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii ruseşti. Francezii TotalEnergies aleg să nu părăsească Rusia, dar nu vor mai investi bani acolo, scrie Le Figaro. 

Un alt simbol al economiei americane, Apple, a anunţat marţi că a suspendat vânzarea tuturor produselor sale în Rusia, după ce a oprit exporturile în ţară săptămâna trecută.

Producătorul de telefoane iPhone, computere Mac şi tablete iPad a limitat şi anumite servicii în Rusia, cum ar fi soluţia de plată Apple Pay şi a eliminat aplicaţiile media de stat ruseşti RT şi Sputnik din AppStore. 

De asemenea, Boeing a anunţat că îşi va suspenda serviciile operaţionale către companiile aeriene ruse, respectiv furnizarea de piese de schimb, întreţinere şi asistenţă tehnică, precum şi „operaţiunile majore” la Moscova. De asemenea, compania şi-a închis temporar biroul din Kiev. „Pe măsură ce conflictul continuă, echipele noastre sunt concentrate pe siguranţa coechipierilor noştri din regiune”, a spus Boeing într-un mesaj transmis AFP.

În plus, General Motors şi-a încetat exporturile de maşini către Rusia pe o perioadă nedeterminată, în timp ce Ford a decis să-şi suspende participarea la o societate mixtă care produce autoutilitarele Transit în Rusia.

Emitenţii americani de carduri Visa, Mastercard şi American Express au indicat şi ei că au luat măsuri pentru implementarea sancţiunilor impuse Rusiei, în special împiedicând băncile ruseşti să le folosească reţeaua.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO