Companii

Gigantul Carlyle tulbură adâncurile Mării Negre în căutare de gaze

Gigantul Carlyle tulbură adâncurile Mării Negre în...

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2015, 00:07 1303

Grupul Carlyle, cea mai mare firmă de private equity din lume, cu active de 194 de miliarde de dolari, va începe să răscolească adâncurile Mării Negre în căutarea de gaze naturale după ce a plătit 42,5 milioane de dolari pentru preluarea participaţiilor pe care canadienii de la Sterling le aveau în patru perimetre offshore.

Carlyle se alătură astfel giganţilor ExxonMobil şi Lukoil, care deja au forat primele sonde în Marea Neagră.

„Nu vom dezvălui alte detalii financiare legate de tranzacţie în acest moment. Nu avem alte activităţi în Ro­mânia“, au declarat reprezentanţii Carlyle, întrebaţi despre bugetul de investiţii pe care l-ar putea aloca proiectelor.

Două din perimetrele preluate de Carlyle, Midia şi Pelican, au fost în centrul unui scandal imens izbucnit la începutul anului 2009, la scurt timp după decizia Curţii de la Haga care a redat României 80% din platoul continental al Mării Negre în detrimentul Ucrainei.

În tot acest scandal a fost implicat şi grupul Rom­petrol, entitate în care la acel moment mai era acţionar şi omul de afaceri Dinu Patriciu. La începutul anului 2009, 75% din grupul Rompetrol erau deja în portofoliul kazahilor de la KazMunayGas. Tranzacţia a fost loc în 2007, iar potrivit informaţiilor din piaţă Patriciu ar mai fi avut pe masă o ofertă chiar de la Carlyle, dincolo de cea a kazahilor. Ieri, Carlyle şi-a făcut intrarea în sectorul petrolier românesc prin preluarea perimetrelor de la Sterling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO