Companii

Gigantul Dole cumpara distribuitorul local cu afaceri de 30 mil. euro

19.05.2009, 14:42 149

Compania Distrifrut, cu afaceri de 31 mil. euro in 2007, cel mai mare importator de fructe proaspete de pe piata, a fost preluat de catre furnizorul sau, producatorul american Dole, tranzactia fiind aprobata ieri de catre Consiliul Concurentei.

Dole, cel mai mare producator si distribuitor de fructe proaspete la nivel mondial, cu vanzari anuale de circa 7 miliarde de dolari, intra astfel in mod direct pe piata din Romania, prin preluarea distribuitorului local al produselor sale.
Distrifrut este o companie infiintata in 1998, ai carei actionari erau anterior acestei tranzactii holdingul libanez Na-Plus SAL, cu o participatie de 99,38%, si omul de afaceri roman de origine libaneza Said Slim (0,62%), potrivit datelor de la Registrul Comertului.
In 2007, Distrifrut a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de circa 31 de milioane de euro si o pierdere de 3 milioane de euro.
Tranzactia s-a realizat prin intermediul subsidiarei europene a producatorului de fructe, compania Dole Europe.
Actionarii Distrifrut nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare pana la inchiderea editiei.
Distrifrut detinea in 2005 o cota de 50% pe piata bananelor, potrivit ultimelor date disponibile. In anul 2005, in portofoliul companiei se aflau marcile Dole si Le Fruit D'Or, aceasta fiind unic distribuitor al celor doua branduri. Compania distribuia la acea data circa 25% din importurile de fructe realizate in retelele mari de magazine.
In prezent, piata romaneasca a fructelor proaspete este dominata de importuri. In unele hipermarketuri ponderea importurilor la raionul de legume si fructe ajunge chiar si la 70-80%. Retailerii spun ca agricultura romaneasca nu este suficient de dezvoltata pentru a furniza volumele de fructe si legume cerute de comertul modern.
Dole a infiintat in anul 2006 o subsidiara in Europa de Est, cu sediul in Cehia, care in prezent importa si distribuie fructe fabricate in America Latina si Africa pe pietele din Ungaria, Polonia, Slovacia si in tarile baltice.
Potrivit raportului Consiliul Concurentei in urma analizarii tranzactiei dintre Distrifrut si Dole, efectele acestei concentrari economice asupra mediului concurential nu sunt semnificative, iar operatiunea nu a condus la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante identificate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO