Companii

Gigantul low-cost Ryanair a transportat 50.000 de pasageri pe rutele Bucureşti-Dublin şi Bucureşti-Londra în patru luni

Gigantul low-cost Ryanair a transportat 50.000 de...

Autor: Mirabela Tiron

25.07.2014, 13:05 879

Compania aeriană low-cost Ryanair, care a intrat  aprilie cu zboruri de pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare din ţară, a transportat 50.000 de pasageri pe rutele Bucureşti-Dublin şi Bucureşti-Londra. Oficialii companiei nu au precizat câţi pasageri au ales Londra şi câţi Dublin.

“Gradul de ocupare mediu a fost de 85%. În primul an de activitatea pe piaţa românească estimăm 190.000 de pasageri”, a spus Katarzyna Gaborec, directorul de marketing al Ryanair pe Europa Centrală şi de Est.

Low-costul concurează direct compania aeriană de stat Tarom care are zboruri spre aceste două destinaţii. Competiţia pe aceste segmente de zbor s-a accentuat şi  după intrarea  companiei low-cost easyJet cu zboruri spre Londra. Şi Wizz Air şi Blue Air au curse spre Londra, dar şi compania tradiţională British Airways.
Până acum operatorul Ryanair a fost pre­zent în România doar pe aeroporturi din provincie, cu zbo­ruri spre Pisa şi Milano de pe aeroportul din Constanţa şi spre Pisa şi Bruxelles din Târgu-Mureş în orarul de vară.

Transportatorul aerian a întrerupt cursele pe ruta Târgu-Mureş- Bruxelles în acest sezon de vară, fără a preciza motivele. Mai mult, a renunţat şi la cele de pe Constanţa. “Ţine de politica comercială a companiei, nu pot comenta această decizie”. Ea a mai precizat că acum compania se orientează către aeroporturile principale.

La nivel internaţional Ryanair a transportat anul trecut 84 de milioane de pasageri. Compania operează de pe 69 de baze şi zboară pe 1600 de rute. Legat de incidentele tragice care au avut loc în ultima perioadă (prăbuşirea celor două avioane Malaysian Airlines şi cel operat de Air Algeria)  şi de recomandările autorităţilor de evitare a spaţiului aerian ucrainean,  Katarzyna Gaborec spune că nu au influenţat cererea pentru bilete de avion la Ryanair şi că aceste restricţii de zbor nu influenţează activitatea companiei deoarece operatorul nu avea zboruri deasupra spaţiului Ucrainei.

La nivel internaţional, Ryanair, la care are acţiuni Michael O’Leary (CEO-ul companiei) operează cu 303 aeronave Boeing 737-800, cu o capacitate de 189 de locuri. Compania a plasat anul trecut o comandă pentru 180 de noi avioane Boeing, ce vor fi primite în perioada 2014-2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO