Companii

Grandemar: Incetinirea lucrarilor la Autostrada Transilvania ne-a afectat activitatea

12.03.2007, 17:03 23

Compania Grandemar, specializata in extractia pietrei pentru constructii, estimeaza o cifra de afaceri de peste 8,5 mil. euro in acest an, ceea ce reprezinta o crestere cu 30% a indicatorilor financiari fata de 2006.
"Activitatea desfasurata de compania noastra anul trecut a fost afectata in mare masura de incetinirea lucrarilor la Autostrada Transilvania. Cu toate ca contractele cu firma americana Bechtel in vederea furnizarii de agregate de cariera pentru autostrada au fost semnate in 2004, efectele reale ale acestora s-au facut simtite abia la finele lui 2006", a declarat pentru ZF Transilvania Carmen Ionescu, directorul general al companiei.
Anul trecut, compania a investit peste 2,4 mil. euro pentru retehnologizarea carierei Bologa din judetul Cluj si modernizarea instalatiei de extractie din Poieni, strategie de dezvoltare ce va fi continuata si in acest an prin desfasurarea unor programe de investitii la carierele Moigrad si Morlaca.
"Estimam o evolutie pozitiva a indicatorilor financiari pentru acest an, luand in calcul si programul de reabilitare a strazilor din Cluj-Napoca, in cadrul caruia societatea noastra este principal furnizor de materie prima", precizeaza Ionescu.
Compania Grandemar are sediul administrativ in Cluj-Napoca, iar activitatea de productie se desfasoara in trei cariere mari din judetul Cluj (Poieni, Bologa si Morlaca), doua cariere de mica intindere si capacitate (Valea Lungii si Bologa-Hent) si cariera Moigrad din judetul Salaj.
Principalele produse oferite de firma clujeana sunt pietrele sparte pentru calea ferata, nisipul de concasaj, criblurile asfaltice si piatra bruta, marfuri adresate in special utilizatorilor din reteaua de intretinere a drumurilor judetene si nationale.
Grandemar Cluj face parte din Patronatul Producatorilor de Agregate din Romania, alaturi de companii precum Lafarge Agregate Betoane, Carpat Agregate, Strabag, SCH Constanta sau Agremin Targoviste, printre operatorii puternici in acest sector numarandu-se si Holcim Romania. In prezent, pe piata de agregate activeaza aproximativ 700 de operatori, iar conform unor estimari, valoarea investitiilor in acest sector este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Grandemar a fost infiintata in anul 1991 prin reorganizarea fostei intreprinderi de stat I.P.I.C.-C.F. Cluj, cu principal domeniu de activitate extractia, producerea si comercializarea agregatelor de cariera. Actionariatul companiei este detinut in proportie de 50,8% de Bloem International BV din Olanda. Grupul Bloem este o afacere a unei familii olandeze care mai cuprinde companii din domeniul utilajelor, echipamentelor si transportului. Compania austriaca de constructii Strabag Egipto detine circa 41,2% din actiunile Grandemar, restul actiunilor fiind detinute de alti proprietari. Numarul de angajati ai firmei este in prezent de 103 persoane.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO