Companii

Grâul va avea cea mai mare productivitate din ultimii şapte ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

25.03.2015, 00:07 1100

Productivitatea grâului românesc este estimată în martie la 3,26 tone/hectar, cu 10% mai mult decât prognoza făcută în perioada similară a anului trecut, arată prima estimare pe 2015 a Comisiei Europene, dată recent publicităţii.

Prognoza din martie este cel mai bun punct de plecare din ultimii şapte ani, dar cantitatea de marfă strânsă la vară în hambare, magazii şi silozuri poate fi diferită faţă de nivelul estimat în prezent. Productivitatea la nivelul lunii martie indică o recoltă totală estimată la 6,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă un minus de 12% faţă de producţia anului trecut, potrivit calculelor ZF.

„În momentul de faţă câmpul arată bine, dar să vedem cum va fi vremea. Plantele au ieşit bine din iarnă“, spune fermierul belgian Andy Behaegel de la Agroandy Srl, o exploataţie de 250 de hectare din Timiş.

Rezultatul final depinde de vremea din următoarele luni şi de investiţiile viitoare ale fermierilor în îngrăşăminte şi pesticide. Vremea şi investiţiile fermierilor pot genera o recoltă atât cu 20% mai mică faţă de prognoza prezentă, cât şi cu până la 30% mai mare. Această variaţie poate însemna aât pierderi, cât şi câştiguri de sute de milioane de euro pentru fermieri. Piaţa grâului este un segment în care se fac afaceri de peste 1 miliard de euro pe sezon şi care înseamnă 6% din piaţa de agrobusiness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO