Companii

Grecii de la Olympus investesc 55 mil. euro într-o fabrică de lactate la Halchiu, Braşov

Grecii de la Olympus investesc 55 mil. euro într-o fabrică de lactate la Halchiu, Braşov

Şase dintre artizanii investiţiei de 55 de milioane de euro au ieşit ieri în faţa jurnaliştilor pentru a prezenta strategia pregătită pentru România în perioada următoare

Autor: Roxana Petrescu

01.07.2011, 00:07 1245

Grecii nu exclud însă ca pe viitor la Braşov să înceapă săproducă şi sucuri naturale, al doilea segment în care firma estespecializată. Grecii au intrat pe piaţa locală în 1999, având ounitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna. De aici,laptele era exportat către unităţile din Grecia, transformat înproduse lactate şi adus din nou în România.

Odată finalizată investiţia din Halchiu, Braşov, România devineal doilea cel mai mare centru de producţie pentru Olympus, unitatealocală fiind cea mai mare investiţie realizată de greci pe pieţeleexterne. Numai 40% din iaurturile, laptele sau brânza care se vorproduce în localitatea braşoveană vor fi destinate pieţei locale,restul urmând să ajungă pe pieţele europene şi pe cea din SUA. Înceea ce priveşte unitatea de procesare din Baraolt, aceasta esteînchisă, toţi angajaţii fiind transferaţi la noua unitate.

"Suntem convinşi de potenţialul acestei ţări şi de calitateaînaltă a materiei prime. O fabrică veche nu se poate transformaniciodată într-una nouă şi de aceea nu am luat decizia de a neextinde pe vechea structură din Baraolt", explică DimitriosSarantis, preşedintele grupului Olympus. Potrivit acestuia,potenţialul de creştere al pieţei locale este demostrat şi defaptul că în România se consumă de două ori mai puţine produselactate decât în Grecia, deşi populaţia este de două ori mainumeroasă.

"Au contat mai mulţi factori în alegerea acestui amplasament.Aşezarea geografică ne permite să ajungem uşor la pieţele unde vremsă ne plasăm produsele, laptele este foarte bun, iar faptul căsuntem aici de 12 ani ne asigură o bună cunoaştere a pieţei. Putemspune că puţin suntem şi noi români", a spus Ilias Pliatsikas,directorul general adjunct al Olympus România.

Potrivit acestuia, fabrica va avea o capacitate de recepţie alaptelui de până la 40.000 de litri pe oră şi trei linii deproducţie: iaurt (120 de tone/zi), telemea (100 de tone/zi) şilapte (PET: 16.000 de litri/oră, ambalaj Tetratack: 10.500 de litripe oră). Laptele va fi adus exclusiv din România, din Transilvaniaşi Banat şi transportat cu o flotă proprie formată din 25 decisterne.

De la tancul de răcire la ferma proprie

"Am pus la dispoziţia fermierilor tancuri de răcire. Putem spunecă din punct de vedere calitativ laptele din România s-aîmbunătăţit mult în ultimii cinci ani de zile. Circa 70-80% dinlaptele de care vom avea nevoie va proveni din ferme individuale şirestul din centre de colectare. După ce am adus în curtea ţăranilortancurile de răcire, am văzut cum multe centre de colectare s-autransformat treptat, treptat în ferme", a spus Ioannis Kommatos,director general adjunct responsabil pentru partea de producţie alOlympus România. În prezent, Olympus lucrează cu 500 de fermepartenere, de mici şi mari dimensiuni.

Potrivit reprezentanţilor Olympus, construcţia fabricii delactate de la Halchiu a început în 2009, în prezent funcţionândlinia de iaurturi. În următoarele două săptămâni va intra înfuncţiune şi linia de lapte, urmând ca din toamnă să pornească şilinia de brânză.

Sucuri la fabrica de lactate?

"În trei ani vom ajunge cu fabrica la capacitate maximă. Acumavem circa 60 de angajaţi şi vom ajunge la 120 într-un an şijumătate", a mai precizat Pliatsikas. Potrivit acestuia, Olympus aînregistrat anul trecut în România afaceri de 20 de milioane deeuro, urmând ca anul acesta să ajungă la 24-25 de milioane de euro,iar în 2012 la 30 de milioane de euro.

"Vom fi foarte satisfăcuţi dacă în 12 ani ne amortizăminvestiţia. Nu mă uit acum la cota de piaţă, ci mă uit săfuncţioneze totul, pentru că dacă totul merge bine, atunci cota depiaţă vine de la sine", spune Sarantis.

Dincolo însă de activitatea de bază a grupului, cea de fabricarede produse lactate, grecii de la Olympus mai sunt specializaţi şiîn producţia de sucuri naturale.

"Ne interesează şi producţia de sucuri şi fabrica cea nouă dinBraşov poate face şi aceste produse. Nu ne gândim să facem acestlucru imediat, dar pe termen mediu este o oportunitate pe care oavem şi pe care o luăm în calcul. Oricum, în acest caz materiaprimă va fi adusă din Grecia. Acolo sunt cele mai bune sucuri, darşi cele mai scumpe", a mai precizat şeful Olympus.

Grupul Olympus este o afacere de familie, aflată deja la a treiageneraţie, cu o experienţă de 80 de ani. Compania este prezentă în34 de ţări şi are cinci unităţi de producţie, 3 în Grecia, una înBulgaria şi acum una în România.

În 2010 grupul a înregistrat venituri totale de 216 milioane deeuro şi un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şiamortizare) de 38 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO