Grup Şerban Holding, un grup de firme cu capital românesc, fondat în Oneşti în 1994 de Irina şi Nicolae Şerban, se află în plină expansiune. În prezent, cel mai mare proiect de investiţii al grupului este o fermă de găini ouătoare, în valoare de 11,5 milioane de euro.
"Eram în maşină cu băiatul nostru cel mare, Luca Şerban, când eu şi soţul meu am aflat de Legea 227 din 2018, prin care se acordă 90% fonduri nerambursabile de la Guvern pentru proiectele de investiţii. Eu şi soţul am zis ca nu mai facem nimic cu statul, iar Luca a zis că nu ne înţelege de ce ne gândim la provocări, dacă primim fonduri nerambursabile pentru 90% din proiect. El este promotorul acestui proiect - ferma de găini ouătoare. Tinerii ne inspiră şi ne ajută în luarea deciziilor de business", a spus Irina Şerban, fondatoarea Grup Şerban Holding, la evenimentul Ziua Investitorului, care a avut vineri, 23 mai, la Bacău.
Iulian Şomîtcă, director de dezvoltare al Grup Şerban Holding, a spus că ferma de găini ouătoare din localitatea Orbeni, ce cuprinde zece hale, este cel mai mare proiect de dezvoltare aflat în implementare în prezent. Valoarea proiectului este de 11,5 milioane de euro, din care 7,5 milioane sunt fonduri nerambursabile, proiectul fiind finanţat de Ministerul Agriculturii.
"Sperăm să fie funcţional începând cu toamnă aceasta. Vom avea 160.000 de găini ouătoare şi încă 40.000 vor fi tineret, pentru înlocuire. Capacitatea de producţie este de 50 de milioane de ouă pe an şi ne adresăm retailului", a menţionat executivul.
Spre comparaţie, Toneli, cel mai mare jucător de pe piaţa locală, deţinut de investitori libanezi, are o cotă de piaţă de peste 30% şi produce 500 de milioane de ouă anual, de zece ori mai mare decât potenţialul de producţie al grupului din Bacău.
Grupul îşi doreşte să vândă de ouă în principiu sub brand propriu, dar nu exclude posibilitatea de a colabora cu retaileri şi pentru mărcile proprii.
Fermele vor fi populate începând din luna noiembrie, iar ouăle obţinute vor avea codul 2 şi vor fi puse pe piaţă începând cu anul 2026, fiind de la găini crescute la sol. Găinile ouătoare vor fi ISA Brown şi vin de la o fermă de părinţi din Cehia.
România are peste 44 de milioane de păsări ouătoare, majoritatea în cele aproape 3 milioane de gospodării, iar 10 milioane dintre acestea sunt destinate consumului industrial, conform Eurostat şi INS. Cu 10 milioane de găini ouătoare, România se află pe locul opt în Uniunea Europeană între jucătorii industriali. România produce 5,8 miliarde de ouă într-un an, conform datelor INS. Din această cantitate, Nicolae Şerban, fondatorul Grup Şerban Holding, a spus că circa 3,5 miliarde de ouă ajung în comerţ, iar restul sunt produse şi consumate de micii fermieri şi gospodării. Piaţa ouălor de consum este estimată la 700-800 milioane euro.
În piaţa ouălor, România are o poziţie foarte bună şi chiar a înregistrat excedent în 2024. Exporturile de ouă ale României s-au situat în 2024 la peste 53 de milioane de euro, potrivit datelor INS. Principalele pieţe de export au fost anul trecut Italia, Germania şi Bulgaria. Importurile de ouă au fost de 37 de milioane de euro în 2024. Astfel, România a avut un plus de 16 milioane de euro.
"Vom trimite ouă unde va fi preţul cel mai mare, deci dacă e la export, dăm acolo. Avem capacitatea să trimitem oriune", a mai spus Nicolae Şerban.
Cu această investiţie, compania estimează că va atinge pragul de rentabilitate atunci când ferma va funcţiona la 75% din capacitate. Se preconizează că aceasta va atinge capacitatea maximă în aproximativ 60 de săptămâni, astfel că, începând din 2027, ferma va genera venituri şi va avea un EBITDA solid, potrivit fondatorului.
În Uniunea Europeană există peste 350 de milioane de găini ouătoare. Acestea produc aproximativ 6,7 milioane de tone de ouă în fiecare an. Turcia e cel mai mare crescător de găini din Europa, cu un efectiv de pest 80 de milioane. Franţa este al doilea cel mai mare crescător cu 58,5 de milioane, urmată de Germania cu 58,3 de milioane şi ambele cu cotă de piaţă de 15%, potrivit Eurostat. Uniunea Europeană este şi cel mai mare exportator din lume, urmată de China şi Iran.
Grup Şerban Holding a avut în 2024 o cifră de afaceri de 600 de milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de anul precedent. EBITDA a fost de 67 de milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de anul 2023. Din acesta, profitul net a fost de 14,3 milioane de lei.
Grupul Şerban Holding are o structură integrată şi desfăşoară activităţi în agricultură, zootehnie, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică şi servicii de distribuţie şi transport. În agribusiness, compania cultivă cereale şi legume şi face comerţ cu produse agricole. În zootehnie, deţine ferme de bovine Angus şi ovine Ile de France. Are capacităţi proprii de producţie pentru pâine şi produse de patiserie. Activează şi în domeniul alimentaţiei publice.
Grupul este format din următoarele companii: Grup Şerban Holding, Interagroaliment, Ferma Avicolă, Fabrica de Pâine Şerban, Şerban Distribuţie, Fyn Invest Danmark, Luma Land, Moldavia Farms şi Cooperativa Câmpuri Aurii.