Companii

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa, a încheiat 2020 cu afaceri de 2,51 miliarde lei, în scădere cu 9%, şi a trecut pe profit, cu un câştig net de 335 milioane lei

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producatori de...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2021, 09:33 441

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,51 miliarde lei, în uşoară scădere comparativ cu nivelul de 2,78 miliarde lei din 2019, şi un profit net de 335 milioane lei, comparativ cu o pierdere neta de 67 milioane lei în anul precedent.

„Privind inapoi la ceea ce s-a intamplat in 2020, am putea spune ca a fost anul in care ALRO a demonstrat, inca o data, ca este o companie robusta care s-a adaptat foarte rapid si eficient noii realitati si noilor reguli de joc. Suntem mandri sa afirmam ca ALRO a fost una dintre primele companii care a reactionat la efectele COVID-19. Am reusit sa implementam cu promptitudine masuri eficiente si complexe care sa asigure continuitatea operatiunilor Grupului, protejand in acelasi timp sanatatea angajatilor nostri si a familiilor acestora”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie, ALRO. 

In 2020, pretul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a ​​atins o medie 1.704 USD/tona, un nivel mai mic comparativ cu cel inregistrat in 2019 de 1.791 USD/tona. In perioada de carantina, LME a inregistrat un record negativ de 1.422 USD/tona, minimul din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, incepand din iunie 2020, pretul aluminiului a inceput sa creasca, atat datorita optimismului fata de disponibilitatea vaccinului COVID-19, cat si datorita unei cereri crescute din partea Chinei.

Astfel, pretul aluminiului a depasit 2.000 USD/tona in decembrie 2020, in timp ce stocurile de aluminiu au scazut pana la finalul anului 2020.

„Ne-am mentinut strategia de dezvoltare a produselor cu valoare adaugata mare si foarte mare si am continuat investitiile esentiale, chiar daca presiunea a fost si mai mare in ceea ce priveste fluxurile de numerar, scaderea cererii si a preturilor aluminiului si a trebuit sa facem fata mai multor restrictii din cauza contextului pandemic. Chiar daca 2020 a fost un an greu, suntem pregatiti sa ne confruntam cu o alta perioada marcata de provocari. Am demonstrat in trecut ca putem profita de toate oportunitatile pietei si ne putem transforma punctele slabe in puncte forte si suntem pregatiti mai mult ca oricand sa actionam la fel si in viitor”, a adaugat Marian NASTASE.

In ceea ce priveste cererea, primul trimestru al anului 2020 a adus o incetinire semnificativa pentru toate industriile producatoare, din cauza carantinei cauzate de pandemia COVID-19, in timp ce in al doilea trimestru al anului 2020, majoritatea tarilor europene au inceput sa reduca restrictiile impuse asupra circulatiei si activitatilor comerciale, doar pentru a reveni ulterior la restrictii si chiar la o carantina partiala in al treilea trimestru al anului 2020.

Aceasta volatilitate a mediului social si comercial european si international s-a tradus printr-o scadere a livrarilor de produse laminate plate din cauza declinului tuturor industriilor de transport. Cu toate acestea, industria constructiilor a dat semne de imbunatatire, deoarece au fost reluate proiectele deja aprobate inainte de izbucnirea pandemiei in Europa. In plus, masurile anti-dumping impuse de UE asupra mai multor tipuri de produse din aluminiu din China au determinat o crestere a vanzarilor din Europa si atat ALRO, cat si Vimetco Extrusion au profitat de aceasta situatie.

În aceste condiţii, Grupul Alro a generat anul trecut fluxuri de numerar nete pozitive, din activitatile operationale, de 323 milioane lei, de trei ori mai mari decat cele raportate in perioada similara a anului 2019, in principal datorita incasarii, in septembrie 2020, a compensatiilor in conformitate cu Schema de Tranzactionare a emisiilor din UE (ETS) aferente anului financiar 2019 si vanzarii certificatelor de emisii pe de o parte, si pe de alta parte, ca urmare a efectelor pozitive ale masurilor anti-criza si de optimizare a stocurilor.

In plus, refinantarea cu succes a facilitatilor de capital de lucru ale companiei a fost finalizata in noiembrie 2020 si acest nou angajament al bancilor pentru inca trei ani.

 In ceea ce priveste vanzarile Alro de produse primare din aluminiu catre terti, volumul acestora a crescut cu aproape 1% in 2020, pana la 127.550 tone, in principal datorita vanzarilor de sarma, Alro fiind unul dintre principalii furnizori pe piata cablurilor.

Volumul vanzarilor de produse prelucrate din aluminiu a scazut usor, cu aproape 1%.

Dintre acestea, volumele produselor laminate plate a scazut cu 6,8%, in principal din cauza benzilor (-31,6%), deoarece pandemia a afectat industria mondiala incepand cu T2 cauzand probleme logistice care s-au tradus in continuare printr-o activitate mai redusa pentru clienti. Cu toate acestea, in ciuda efectelor negative ale pandemiei, vanzarile de produse extrudate au crescut cu 21,7% comparativ cu anul 2019, in principal datorita livrarilor de profile catre piata panourilor solare.

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,18%), controlat de miliardarul Vitali Maşitski, în timp ce Pavăl Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,21%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO