Companii

Grupul Chevron este interesat de afaceri în domeniul gazelor de şist în România şi Polonia

Autor: Anca Dumitrescu

22.03.2011, 23:44 88

Chevron este interesat de afaceri în România şi Polonia îndomeniul gazelor de şist, o sursă neconvenţională de gaze cupotenţial ridicat de dezvoltare, potrivit vicepreşedinteluigrupului american John Gass, relatează Wall Street Journal.Chevron, a doua mare companie petrolieră americană în funcţie decapitalizarea de piaţă, după Exxon Mobil, anticipează o creşteredinamică a cererii de gaze, a spus el.

Grupul deţine în România un perimetru de explorare/exploatare laBârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma RegalPetroleum, cu 25 milioane dolari, fără taxe. Săptămâna trecută,Chevron a anunţat că intenţionează să intensifice activităţile deexploatare prin metode neconvenţionale a rezervelor de petrol şigaze din Statele Unite şi alte regiuni şi să majoreze producţia cu1% în acest an.

În SUA, Chevron anticipează că va fora în acest an 70 de puţuri înMarcellus Shale, o formaţiune uriaşă de rocă care a devenit o sursăprolifică de gaze naturale pentru Pennsylvania, New York şi altestate. Gazele obţinute din şisturi, mai dificil de exploatat decâtcele din zăcămintele clasice, sunt o sursă neconvenţională de gazeşi o soluţie pentru reducerea dependenţei de livrările din Rusia şiţările din Golful Persic. Analiştii apreciază că gazeleneconvenţionale reprezintă oportunităţi atractive de investiţii însectorul energetic, având un potenţial ridicat de dezvoltare.