Companii

Grupul City Grill a închis două restaurante. Măsura a afectat 100 de angajaţi şi provoacă pierderi de 700.000 de euro pentru fiecare unitate

Marian Alecu, asociat minoritar în cadrul grupului City Grill

Marian Alecu, asociat minoritar în cadrul grupului City Grill

Autor: Ioana Matei

08.12.2015, 00:04 8710

Marian Alecu, asociat minoritar în cadrul grupului City Grill, fondat împreună cu Dragoş Petrescu, spune că şi-au asumat închiderea celor două clădiri din centrul vechi al Capitalei - City Grill Lipscani şi Trattoria Buongiorno de pe Strada Franceză - încă  de dinainte de publicarea legii, iar decizia afectează 100 de angajaţi ai grupului. 

Alecu estimează că au ajuns prin închiderea restaurantelor la pierderi de 700.000 de euro pentru fiecare dintre acestea, potrivit revistei Business Magazin (www.bmag.ro). Se vor muta tot în centrul vechi, dar estimează că procesul va dura aproximativ 6 luni. „În primul rând, nu aveam cum să consolidăm noi, iar în al doilea rând, ambele localuri erau în clădiri de peste 7 etaje. Or, pentru acest gen de clădiri durează cel puţin 2-3 ani să consolidezi şi costă extraordinar de mult, iar în plus consolidarea trebuie făcută de proprietari.“ Atât în cazul clădirii aflate pe Lipscani, cât şi în cazul celei de pe Franceză, proprietarii, un cetăţean arab în cazul primeia şi unul turc pentru cea de-a doua, nu au intenţionat să facă o consolidare, dar bănuieşte că, în condiţiile noii legi, vor începe să se îndrepte spre astfel de investiţii.

Marian Alecu observă că în centrul vechi există două tipuri de clădiri neconsolidate: cele de 6-8 etaje, unde consolidarea este foarte scum­pă şi durează şi foarte mult, şi cele de 1-2 etaje, care se pot con­so­lida foarte uşor, atât din punct de ve­dere financiar, cât şi ca timp. Esti­mează că o astfel de consolidare ar porni de la 100.000 de euro.

Noi am avut ghinion că aveam sedii chiar în aceste clădiri înalte, dar mult mai semnificativ este faptul că s-a creat o psihoză extraordinară şi dintr-odată centrul vechi al oraşului, care era atracţia numărul 1, este locul cel mai ocolit, lucru care nu este justificat.“ El vede o problemă şi în lipsa de flexibilitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care dacă va încerca să rezolve această situaţie a eliberării autorizaţiilor de funcţionare cu avizul de la pompieri, va afecta mult mai multe localuri, care vor începe să închidă de la 1 ianuarie.

„Noi am depus din noiembrie cererile pentru avize pentru la anul, dar şansele să le obţinem sunt spre zero. Şi ei trebuie să facă ceva, discutăm de munca a 600.000 de oameni la nivelul ţării în businessul ăsta, nu despre o chestie marginală.“

Alecu vine cu o soluţie pentru simplificarea lucrurilor, cel puţin în cazul consolidărilor. „Propunerea mea ar fi următoarea: să le vândă cu un euro, indiferent cui, cu o singură condiţie, ca persoana aceea să le consolideze şi să le folosească, în condiţiile în care investiţiile în acestea ar fi foarte mari. Câştigul ar fi: 1. Ne-am alege cu o clădire frumoasă, care va rămâne mai departe. 2. Statul nu va pierde bani. 3. Dacă va veni acel nedorit cutremur, nu se va dărâma doar aceasta, ci şi clădirile aflate în stânga şi în dreapta ei. O decizie ca aceasta ar salva instantaneu 5 - 10 din cele mai frumoase clădiri din Bucureşti care stau în paragină.“ Astfel, obligaţia cumpărătorului ar fi să consolideze respectivele clădiri, iar statul să le verifice.

El oferă ca exemplu clădirea fostei Regii a Sării, care ar avea potenţialul de a se transforma în sediul unei bănci. „Ar fi perfecte pentru birouri, eu cred că investitorii ar fi interesaţi, ele au suprafeţe foarte mari, investiţia s-ar justifica, dar nu poţi să ai pretenţia de «Plăteşte şi clădirea, fă şi consolidarea», atunci îl scoţi din piaţă.“

Marian Alecu spune că City Grill va paria în continuare pe Centrul Istoric, mai ales prin prisma faptului că locaţii precum Caru’ cu Bere şi Hanul Berarilor nu se confruntă cu probleme şi îi atrag în continuare pe turişti. „La Caru’ cu Bere e o excepţie pozitivă în primul rând datorită clădirii care a fost în totalitate consolidată, verificată, e o clădire OK din toate punctele de vedere. Acolo s-au făcut investiţii complexe de către proprietarul clădirii, s-a făcut o întreagă modernizare, nu consolidare, adaptare, s-a făcut un centru expoziţional nou“, descrie el investiţiile făcute de proprietarul clădirii, Mircea Nicolae, care sunt de ordinul milioanelor de euro.

Grupul City Grill are în proprietate Hanul Berarilor, tangenţial Centrului Vechi, unde investiţia a fost, din nou, „de câteva milioane de euro“, potrivit lui Alecu. El consideră că proprietarii lanţurilor mari de restaurante vor continua să mizeze pe această zonă: „Ştii care e povestea? Nu cei care deschid restaurante fixează zona, ci publicul o fixează. Sunt nişte lucruri foarte «tricky» – poate să ţi se pară ţie că îndeplineşte toate condiţiile, pentru că, dacă publicul nu vine, totul e degeaba.“

Citiţi în numărul din această săptămână al revistei Business Magazin cât costă închiderile din centrul vechi şi ce alte zone din Capitală ar putea prelua „traficul“ din zonă?

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)