Companii

​Grupul de investiţii Groupe Bruxelles Lambert (GBL) a cumpărat operatorul medical Affidea, într-o tranzacţie internaţională de 1 mld. euro. Affidea are şi operaţiuni în România

​Grupul de investiţii Groupe Bruxelles Lambert (GBL) a...

Autor: Georgiana Mihalache

20.04.2022, 11:46 213

Affidea, liderul european în servicii medicale de diagnostic, cu prezenţă şi în România, a fost cumpărată de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), un grup de investiţii belgian, valoarea tranzacţiei internaţionale fiind de 1 miliard de euro.

Vânzătorul este B-Flexion, condus de elveţianul Ernesto Bertarelli, care se va retrage complet din acţionariatul Affidea. Tranzacţia va fi încheiată în al treilea trimestru din 2022.

Împreună cu actualul management, GBL intenţionează să consolideze poziţia de lider a Affidea pe principalele pieţe unde activează şi totodată să accelereze politica de achiziţii în noi zone de interes la nivel european, se arată într-un comunicat de presă.

Affidea, fondată în 1991, este lider european în diagnostic imagistic şi deţine peste 300 de centre medicale în 15 ţări.

În România, Affidea deţine un număr total de 36 de centre cu servicii de radiologie imagistică şi medicină nucleară, servicii clinice integrate (consultaţii de specialitate şi spitalizare de zi) şi de medicină de laborator (analize medicale).

Anual, compania generează afaceri de circa 150 mil. lei pe piaţa locală, din datele ZF.

„După recentele investiţii în Webhelp, Canyon şi Voodoo, achiziţia Affidea este o continuare a strategiei de expansiune în zona companiilor majoritar private care operează în pieţe aflate în plină dezvoltare. Împreună cu actualul management al Affidea vom contribui la asigurarea succesului acestei companii.”, a spus Ian Gallienne, CEO GBL.

Şi Michal Chalaczkiewicz, Investment Partner la GBL, a anunţat o etapă de accelerare a creşterii organice, dar şi a politicii de achiziţii pentru Affidea la nivel internaţional. Această achiziţie reprezintă prima tranzacţie a GBL în domeniul sănătăţii.

GBL a fost consiliată de Citi, Bain & Company, EY şi Kirkland & Elis. GBL este o companie de investiţii, cu peste 60 de ani de listare la bursă, şi o valoare estimată de 22 miliarde euro şi un capital de piaţă de 15,3 miliarde euro (în decembrie 2021). 

GBL este listat la bursa Euronext Brussels.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO