Companii

Grupul Elvila creste pe partea mobilierului pentru hoteluri si birouri

25.11.2005, 21:01 53

Sucursala Muntenia a grupului Elvila, care are ca obiect de activitate contractarea proiectelor de mobilier pentru amenajarea hotelurilor si cladirilor de birouri, estimeaza pentru acest an o crestere cu 600% a comenzilor fata de anul trecut.

"Evolutia substantiala a numarului de comenzi estimat pentru acest an are legatura cu dezvoltarea accelerata a pietei hoteliere, in special si a pietei imobiliare in general", a declarat pentru ZF Transilvania George Danielescu, directorul Sucursalei Muntenia a Elvila.

El a precizat ca anul trecut, aceasta divizie a grupului a contribuit la realizarea cifrei de afaceri totala a grupului in proportie de aproximativ 10%.

Oficialul Sucursalei Muntenia estimeaza ca in 2005 veniturile obtinute de acest sector vor reprezenta aproximativ 18% din cifra de afaceri totala a grupului.

Danielescu a precizat ca nu poate estima cat acopera compania din piata de mobilier hotelier, deoarece nu exista evidente exacte ale dinamicii acestui sector.

Mobilierul destinat pietei hoteliere este produs in toate cele patru fabrici ale grupului.

Elvila detine patru fabrici de mobila la Beius, Ramnicu Valcea, Piatra-Neamt, respectiv Mizil precum si o retea de peste 30 de magazine, din care cinci sunt de mari dimensiuni, adica de peste 5.000 mp.

Pe domeniul mobilierului pentru hoteluri si birouri, aproximativ 47% din vanzari sunt inregistrate pe zona Transilvania.

La nivel global, grupul Elvila a a inregistrat pe primele sapte luni ale anului pierderi nete de 1,15 milioane de euro, cauzate de aprecierea monedei nationale fata de euro. In anii trecuti grupul inregistra profituri nete de aproximativ 3-4 mil. euro pe an. Grupul a inregistrat o scadere a exporturilor cu circa 10%, ca urmare a deprecierii euro, in schimb vanzarile pe piata interna s-au majorat cu 24%, astfel ca per total veniturile pe primele sapte luni reprezinta 98% din valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Ponderea exporturilor in totalul veniturilor companiei s-a diminuat de la 65% in 2002 la 55% anul acesta, in prezent Elvila reducand tot mai mult exporturile in favoarea pietei interne. Pentru realizarea acestui obiectiv compania s-a angajat in noi proiecte de investitii in magazine de mobila.

Astfel, la finele acestei luni va fi deschis un magazin de mobila de mari dimensiuni la Iasi, investitie care se ridica la trei milioane de euro. Compania a mai facut o investitie similara anul trecut la Constanta, iar pentru 2006 este programata deschiderea unui magazin de 6.000 de metri patrati la Ploiesti. Oficialii grupului spun ca investitiile sunt finantate partial din surse proprii si partial din surse bancare, insa creditele nu depasesc jumatate din investitia totala. Anul trecut, compania a deschis un magazin similar la Constanta.

De asemenea, Elvila a incheiat anul acesta un parteneriat strategic cu retailerul de electronice si electrocasnice Altex prin care cele doua companii vor deschide in urmatorii doi ani circa sase magazine comune.

Cei mai importanti jucatori pe piata mobilei sunt in afara de Elvila, grupul Mobexpert, Alprom si Silvarom. Productia totala de mobila din Romania se ridica la peste 900 de milioane de euro anual, din care aproape 80% este exportata. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO