Companii

Grupul Energetic Tender creste la 51 mil. euro

09.07.2003, 00:00 96

Grupul Energetic Tender (GET), primul holding privat din domeniul energetic, continua campania de achizitii de companii din domeniul echipamentelor si serviciilor, ultimele doua achizitii facute luna trecuta si anuntate acum fiind UPRUC Fagaras si UTON Onesti, printr-o tranzactie de 26 mld. lei.
Suma include achizitionarea pachetului de 63% din actiunile UPRUC Fagaras de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), respectiv 52% din actiunile UTON Onesti. Potrivit contractului de privatizare, GET va investi din resurse proprii circa 6 mil. $ in urmatorii cinci ani  in domeniul protectiei mediului si in retehnologizare.
UTON Onesti este specializata in producerea de echipamente pentru industria chimica si petrochimica, in timp ce UPRUC CTR Fagaras produce si comercializeaza fitinguri pentru sudura cap la cap materiale otel carbon, slab aliat si inoxidabil.
 Prin noile achizitii, "numarul de salariati va creste cu circa 750 de persoane, ajungand la 4.950 de angajati, iar cifra de afaceri la nivel de grup va creste de la 45 mil. euro la 51,6 mil. euro pentru 2003", afirma Aurel Ovezea, director general al GET.
GET isi va continua campania de achizitii, printre tinte numarandu-se Caromet Caransebes si UCMR Resita, discutiile pentru preluarea pachetului de actiuni majoritar al Kvaerner IMGB SA stagnand in acest moment, potrivit lui Ovezea.
GET a realizat in primele cinci luni ale anului o cifra de afaceri de aproximativ 21 mil. euro si o rata a profitului de 12%. In cele trei luni de existenta, grupul a mai semnat contracte in valoare de circa 12 mil. euro, ridicand valoarea totala a comenzilor la circa 52 mil. euro, din care circa 40% reprezinta export pe alte piete.
Pe piata interna a echipamentelor si serviciilor energetice, GET detine o cota de circa 18%, concurand cu Energomontaj, Romelectro, grupul elvetiano-suedez ABB sau cel francez Alstom.
In acest moment, din GET fac parte Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nuclearo-Electrice (FECNE), Nuclearmontaj, Vulcan Bucuresti, UTON Onesti si UPRUC CTR Fagaras.
Grupul Energetic Tender se pregateste pentru afacerea constructiei Unitatii III de la Cernavoda, toate preluarile finalizate sau vizate conturand primul grup privat integrat in domeniul serviciilor si echipamentelor energetice. Deocamdata, este in executie studiul de fezabilitate la Unitatea III, ce va indica exact costurile proiectului.
Printre obiectivele vizate pe piata interna se numara participarea la constructia grupului 3 de la Cernavoda, pentru care GET va putea fabrica utilaje speciale pentru sectorul nuclear si pentru executia lucrarilor de montaj. GET este pregatit sa execute comenzi in valoare de circa 160 mil. euro la Unitatea III, potrivit lui Ovezea.
Alte proiecte de care este interesat GET pe piata interna sunt cel al unu complex hidronergetic nou pe Jiu, inceperea lucrarilor la o instaltaie moderna de desulfurare si denoxare pentru un grup energetic de putere medie din sistemul national.
Pe piata externa, GET a incheiat in ultimele trei luni contracte cu companii precum Vasssilikos (Grecia), Tahddart (Maroc), Tavazzano si Casano (Italia), in aceasta saptamana urmand sa aiba loc discutii cu reprezentanti ai grupului american Bechtel. GET face parte din grupul de firme Tender, condus de omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO