Companii

Grupul farma danez Ferrosan a cumparat o fabrica la Cluj

Grupul farma danez Ferrosan a cumparat o fabrica la Cluj

Viorica Ilies, fondatoarea Alsifcom, a semnat un deal de 3,5 mil. euro

12.06.2007, 17:57 261

Compania daneza Ferrosan, producator de suplimente alimentare si produse sterile pentru chirurgie, a achizitionat producatorul de medicamente Alsifcom Intermed din Cluj-Napoca, valoarea tranzactiei fiind de 3,5 milioane de euro.
Reprezentantii Ferrosan au anuntat un program de investitii de minimum 5 mil. euro in dezvoltarea productiei la Cluj. "Discutiile au inceput in decembrie anul trecut si s-au finalizat saptamana trecuta. Din discutiile avute, acordul a fost ca echipa de conducere de la Alsifcom sa ramana neschimbata, urmand ca in perioada viitoare ea sa fie completata cu doi manageri danezi, care vor fi responsabili de activitatile de productie aferente noilor sortimente apartinand Ferrosan", a declarat pentru ZF Transilvania Viorica Ilies, director general al Alsifcom Intermed.
Fabrica din Cluj-Napoca va fi prima capacitate de productie a Ferrosan din afara Danemarcei, compania daneza achizitionand, pe langa activele Alsifcom si un teren de 5.000 de metri patrati, aflat in vecinatatea fabricii clujene.
Potrivit directorului Alsifcom, compania daneza intentioneaza sa investeasca in construirea unei noi fabrici de produse sterile pentru chirurgie, in prezent fabrica din Cluj-Napoca detinand facilitati de productie pe 1.500 de metri patrati, aici realizandu-se 11 produse farmaceutice, 21 de produse din gama suplimentelor alimentare.
Grupul danez nu si-a stabilit inca bugetul total pe care il va aloca investitiilor in Romania, insa in 2007, Ferrosan va investi circa 5 mil. euro la Cluj-Napoca, potrivit informatiilor grupului danez. Daca la aceasta suma se adauga cele 3,5 mil. euro, valoarea tranzactiei, investitiile Ferrosan de pe piata locala depasesc 8,5 mil. euro.
"Nu putem spune deocamdata cat anume vom investi, deoarece suma depinde de produsele pe care le vom muta in Romania, insa avem fondu-rile necesare", au declarat pentru ZF reprezentantii companiei daneze.
In legatura cu posibilitatea unor noi achizitii pe piata locala, acestia au precizat ca "daca vom avea oportunitatea, ne vom uita". Ferrosan a fost infiintata in 1920, iar in prezent genereaza o cifra de afaceri anuala de circa 200 mil. euro. Produsele Ferrosan sunt distribuite in peste 70 de tari.
"Clujul este un oras foarte atractiv pentru producatorii de medicamente, cu o industrie farmaceutica bogata. Am preferat sa facem aceasta achizitie si nu sa investim greenfield, deoarece in acest fel am scutit timp", au mai spus reprezentantii Ferrosan.
Inainte de preluare, Alsifcom se afla in procedura de faliment, datorata insolventei companiei pe piata. "Noi aveam nevoie de o infuzie de capital, iar danezii de la Ferrosan doreau sa se extinda in Europa de Est", a adaugat Ilies. Aceasta a mai spus ca anul trecut Alsifcom Intermed a realizat o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro, iar pentru 2008 se estimeaza ca acest indicator sa atinga valoarea de 2,8 mi. euro.
"Pentru anul acesta este destul de greu sa facem o estimare legata de evolutia cifrei de afaceri, ca urmare a activitatilor de autorizare pe care trebuie sa le realizam. Speram totusi sa-si pastreze cel putin valoarea de anul trecut", a mai declarat Ilies.
Compania Alsifcom Intermed a fost fondata in anul 1993, Viorica Ilies fiind unicul actionar al companiei. Pana in anul 2003 cand a devenit producator de medicamente, obiectul de activitate al societatii era importul si distributia de medicamente, aparatura si consumabile pentru hemodializa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO