Companii

Grupul finlandez Consolis intra pe piata locala prin achizitia Asa Cons Turda

Grupul finlandez Consolis intra pe piata locala prin achizitia Asa Cons Turda

ZF a anuntat la jumatatea acestei luni ca grupul Consolis se afla in negocieri pentru preluarea Asa Cons Turda

29.07.2008, 20:03 208

Grupul finlandez Consolis, cel mai mare producator de prefabricate din Europa, cu un rulaj de peste 1,4 mld. euro, a achizitionat fabrica de materiale de constructii prefabricate din beton Asa Cons Turda, in cadrul unei tranzactii mai complexe prin care grupul ungar Asa a vandut operatiunile din Romania si Ungaria.
"In momentul de fata nu putem face publica valoarea tranzactiei, negocierile in vederea preluarii grupului din care si compania noastra face parte fiind demarate in urma cu ceva timp. Achizitionarea companiei ASA Cons Romania de catre concernul finlandez Consolis este un prim pas facut inspre dezvoltarea afacerilor noastre, astfel ca in perioada urmatoare de timp, credem ca vom face fata mai usor concurentei venite din partea producatorilor din Asia si SUA", a declarat Stefan Pap, directorul de productie al companiei ASA Cons Romania.
Grupul finlandez Consolis, care a fost interesat anterior si de preluarea companiei Somaco din Bucuresti, opereaza peste 130 de fabrici in 20 de tari. Negocierile intre cele doua parti au durat sase luni. "Compania noastra va merge in continuare pe aceeasi linie de productie, iar preluarea ei de catre grupul Consolis va duce la modernizarea unitatilor de productie de care dispunem in momentul de fata", spune Stefan Pap.
ASA Cons Romania estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 31 mil. euro (108,5 mil. lei), in crestere cu aproximativ 12% fata de anul trecut. In 2007 compania a inregistrat vanzari totale de peste 27 mil. euro. Numarul de angajati ai companiei a evoluat de la 62 de persoane in primul an de activitate (1999) la 379 de angajati in prezent.
Compania clujeana a anuntat ca va deschide in acest an o noua unitate de productie in zona Urziceni, in vederea reducerii costurilor de transport si pentru a ataca piata de prefabricate din Bucuresti. "Negocierile purtate cu grupul Consolis in prima parte a anului au incetinit ritmul lucrarilor la fabrica din Urziceni, dar speram ca pana la finele anului in curs sa finalizam aceasta investitie", a afirmat directorul de productie al companiei ASA Cons Romania.
Printre clientii ASA Cons se numara antreprenori generali ca Arcadom (Polus Center Cluj), Real Design (magazinele Real din Constanta, Craiova, Targu-Mures, Bucuresti-Berceni), precum si investitori directi, precum Cora, Emerson (locatiile din Parcul Tetarom II din Cluj), bauMax (magazinele din Targu-Mures si Craiova), Metro Group.
ASA Cons Romania a fost infiintata in anul 1999, prin intrarea pe piata romaneasca a firmei ASA Epitoipari Kft. din Ungaria.
Sectorul de prefabricate din beton a devenit in ultimii ani tot mai atractiv pentru jucatorii straini, in principal pentru fondurile de investitii. Compania Macon Deva, a fost preluata in 2006 de catre Enterprise Investors pentru 35 de milioane de euro. Ulterior, prin intermediul Macon Deva, Enterprise Investors a achizitionat grupul Simcor din Oradea in cadrul unei tranzactii de aproximativ 53 de milioane de euro, in timp ce grupul irlandez CRH a achizitionat compania Elpreco Craiova pentru 65 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO