Companii

Grupul francez Vinci ataca provincia, dupa investitii de 450 mil. euro in Bucuresti

Grupul francez Vinci ataca provincia, dupa investitii de 450 mil. euro in Bucuresti

Soconac va merge in continuare pe parteneriate cu retailerul francez Carrefour, dupa ce au dezvoltat impreuna alte doua centre comerciale, Orhideea si Feeria din Bucuresti

16.02.2007, 21:10 598

Filiala locala a Vinci, una dintre cele mai mari companii de constructii din lume, va dezvolta in acest an proiecte imobiliare in orasele importante din provincie si intentioneaza sa se implice in constructia autostrazilor, dupa ce a ajuns la investitii totale de 450 mil. euro in Bucuresti.
"Pentru dezvoltarea unor centre comerciale ne orientam acum spre orasele importante din provincie, deoarece Bucurestiul are deja un numar mare de proiecte demarate si spatiile in interiorul orasului sunt greu de gasit", a declarat Bernard Pomel, managerul diviziei de Real Estate a grupului Vinci Construction Grands Projets.
Soconac, filiala locala a grupului Vinci, activ in domeniul constructiilor si al concesiunilor, va deschide in acest an un centru comercial de 40 mil. euro la Iasi, in parteneriat cu retailerul Carrefour, si vizeaza alte orase mari din provincie. "Centrele comerciale pe care le vom dezvolta in viitor pe piata romaneasca vor fi ancorate tot de hipermarketuri Carrefour, pentru ca suntem multumiti de parteneriatul cu retailerul francez", a mentionat Pomel.
Compania va merge in continuare pe parteneriate cu retailerul francez Carrefour, dupa ce au dezvoltat impreuna alte doua centre comerciale, Orhideea si Feeria din Capitala. Vinci a construit si cladirea de birouri cu 18 etaje a bancii BRD din piata Victoriei, inaugurata in anul 2003. "Am investit in total 450 de milioane de euro, de la intrarea noastra pe piata romaneasca in anul 2000 si pana in prezent. Vrem sa ne implicam si in proiecte de constructie a autostrazilor, la nivel international noi avand o divizie specializata in acest tip de lucrari", a mai spus Pomel.
Vinci a depus oferte pentru mai multe licitatii de proiecte publice-private de infrastructura rutiera in Romania, care au fost insa amanate de catre statul roman, potrivit lui Pomel.
Grupul Vinci, cu afaceri de 26 mld. euro la nivel mondial, activeaza pe piata romaneasca atat prin Vinci Construction, cat si prin compania Eurovia care a achizitionat la sfarsitul anului trecut 80% din societatea de constructii rutiere Viarom Construct. "Aceasta achizitie a marcat implantarea companiei Eurovia in Romania", au declarat reprezentantii grupului Vinci. Viarom Construct, cu afaceri de 13,5 mil. euro in anul 2005, a realizat cresteri medii de 30% a cifrei de afaceri in ultimii 4-5 ani.
Soconac si Carrefour vor inaugura centrul comercial Felicia din Iasi in toamna acestui an, in urma unor investitii totale de 40 mil. euro. Dezvoltatorul francez, care va avea in proprietate galeria comerciala de aproximativ 13.000 de metri patrati, are acorduri de inchiriere pentru 80% din spatii in acest moment, dupa 4 luni de la demararea lucrarilor de constructie, potrivit lui Pomel. Investitia Carrefour in acest proiect este de 20 mil. euro, pentru un hipermarket de aproximativ 8.600 de metri patrati (suprafata de vanzare). Centrul comercial Felicia va cuprinde si un magazin Media Galaxy care a implicat investitii de 1 mil. euro din partea retailerului de electronice si electrocasnice Altex.
Carrefour, cea mai mare retea de hipermarketuri dupa valoarea vanzarilor, va mai deschide in acest an un magazin la Iasi, localizat tot intr-un centru comercial. "Vrem sa avem doua hipermarketuri situate in capete opuse ale orasului Iasi, pentru ca ne bazam si pe locuitorii din orasele mici, invecinate", a declarat Jacobo Caler Celestino, directorul general al retelei Carrefour Romania. Carrefour este singura retea de hipermarketuri care si-a anuntat intentia de a investi in Iasi, unde mai exista insa alte forme de comert modern.
A treia inaugurare Carrefour din acest an va avea loc in orasul Cluj-Napoca, in a doua jumatate a anului. Recent, surse din piata au confirmat ca reteaua Carrefour negociaza preluarea locatiei magazinului Univers'All din Piata Unirii. Intrebat despre acest proiect, directorul Carrefour a precizat ca nu face niciun fel de comentariu inainte de finalizarea discutiilor. Alte orase vizate de Carrefour pentru urmatoarele deschideri sunt Targoviste si Sibiu.
Carrefour Romania a realizat afaceri de aproape 609 mil. euro anul trecut, in crestere cu 39% fata de 2005, si estimeaza cresteri double-digit pentru acest an. Reteaua va ajunge la minim 10 unitati operationale la finele anului, fata de sapte in acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO