Companii

Grupul Holde Agri a avut anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 59,3 milioane de lei, în creştere cu 46%, şi un profit net de 4,8 milioane lei, cu 41% peste 2020

Grupul Holde Agri a avut anul trecut o cifră de afaceri...

Autor: Roxana Rosu

25.02.2022, 10:22 231

Grupul Holde Agri, care operează terenuri agricole, a avut anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 59,3 milioane de lei, în creştere cu 46%, veniturile incluzând  41,6 milioane de lei din vânzarea de produse agricole şi mărfuri, în creştere cu 53%, potrivit raportului financiar.

Suprafaţa exploatată de grup a crescut cu 9% faţă de anul agricol 2019-2020, iar cantităţile de produse obţinute cu 18%,

Grupul a avut un profit net de 4,8 milioane de lei, ce reprezintă o medie de 572 lei/ha, în creştere cu 41%. Rezultatul net a înregistrat o deviaţie negativă marginală faţă de prevederile bugetare, după contabilizarea standardelor IFRS de amortizare a fondului comercial şi a drepturilor de utilizare a terenurilor.

La nivel individual, Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) a raportat afaceri de 41,6 milioane de lei, în creştere cu 53%, ca urmare a creşterii suprafeţei exploatate, dar şi a unei evoluţii favorabile a preţurilor.

EBITDA a atins de nivelul de 13,6 milioane de lei, iar nivelul EBITDA recurent a înregistrat o creştere de 64% faţă de anul anterior. Marja EBITDA anuală este de 23% în ciuda creşterii semnificative a costurilor cu inputurile culturilor.

Compania a derulat anul trecut investiţii în flota tehnică, extinderea capacităţii de însilozare şi în proiecte pilot de irigaţii în valoare de 39,3 milioane de lei, în creştere de peste cinci ori faţă de 2020. Achiziţiile de ferme, terenuri şi participaţii minoritare au totalizat 13,6 milioane de lei.

”În 2022, pe lângă tipurile de investiţii deja consacrate, precum achiziţiile de ferme agricole, irigaţiile şi capacităţile de stocare, ne propunem să avem parte de realizări şi în alte direcţii extrem de importante pentru afacerea noastră. După cum am anunţat deja, avem în derulare aprobarea unei finanţări sindicalizate de maxim 170 de milioane de lei. Structura finanţării ne va permite mai multa flexibilitate atât pentru a derula proiectele de investiţii, cât şi în ceea ce priveşte momentul la care vom valorifica produsele din stoc. Suntem încrezători că această finanţare va contribui direct la creşterea profitabilităţii activităţii Holde”, spune Liviu Zăgan, CEO Holde Agri.

Potrivit bugetului pe 2022 al Holde Agri Invest, veniturile din vânzarea de produse sunt estimate la 77 milioane lei, iar profitul net iFRS la 8,8 milioane lei, faţă de 7,3 milioane lei în 2021.

În acelaţi timp, compania vrea să continue seria plasamentelor private.

Fondurile vor fi direcţionate în cea mai mare parte către extinderea suprafeţei lucrate, dar în acelaşi timp şi către dotarea suplimentară a fermelor existente – irigaţii, silozuri, utilaje.

”Ne păstrăm dorinţa de a migra pe Piaţa Principală a BVB la momentul potrivit. Estimăm că acest pas va avea loc în anul 2022 sau 2023.  Toate pregătirile sunt în derulare şi estimăm să le finalizăm în a doua jumătate a anului. Ne dorim ca acest moment să fie unul care să anunţe maturitatea proiectului”.

La 31 decembrie 2021, Holde Agri Invest, holdingul, includea 13 entităţi - nouă ferme de culturi tehnice situate în judeţul Teleorman (nucleu Rosiori - Agro Antran, Agro Sargadillo, Benasque, Bigmed, Capriciu, Inter Muntenia, Ronosca, Interprest Agrotex şi nucleu Videle - Agrocom) şi în judeţul Călăraşi (nucleu Frumusani – Agromixt şi Agro Fields Future) şi o entitate care oferă servicii operaţionale, Holde Agri Operational. Compania mamă, Holde Agri Invest SA, acţionează ca centru de servicii partajate, acoperind şi aspecte administrative şi de guvernanţă. La 31 decembrie 2021, Holde şi filialele sale aveau în total 95 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO