Companii

Grupul japonez Makita va angaja peste 300 de oameni la fabrica de langa Bucuresti

Grupul japonez Makita va angaja peste 300 de oameni la fabrica de langa Bucuresti

Compania a ales Branestiul pentru ca are patru licee si pentru accesul catre portul Constanta

05.10.2007, 19:04 5688

Makita va ajunge in urmatorii doi ani la o capacitate de productie de un milion de scule electrice profesionale - adresate companiilor care utilizeaza astfel de produse si mai putin catre clientii persoane fizice -, triplu fata de nivelul de productie pe care il are in prezent. Compania exporta 97% din productie, doar 3% fiind adresate pietei locale.
"Am ales sa deschidem o fabrica in Romania datorita pozitiei strategice care ne permite sa livram produse catre Rusia si Ucraina, doua piete care se dezvolta puternic in prezent, precum si catre Europa de Vest. In plus, locatia de la Branesti ne permite un acces rapid catre portul Constanta si catre Bucuresti", a declarat Adel Mamut, directorul general al Makita EU, subsidiara locala a grupului Makita.
Potrivit lui Mamut, Makita EU estimeaza pentru acest an vanzari de 10 milioane de euro la fabrica din Branesti.
Fabrica si-a inceput activitatea in luna februarie si produce masini de gaurit cu percutie, polizoare unghiulare si rotoare pentru scule electrice, urmand ca anul viitor gama de articole sa fie extinsa la circa 10-12 tipuri de masini electrice.
Pana in prezent, Makita a investit la Branesti 16 milioane de euro, urmand ca alte 11 milioane de euro sa fie alocate pana la finalizarea primei etape de dezvoltare a fabricii. Compania isi va majora capitalul social cu 7,2 milioane de euro, la 26,2 milioane euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru achizitia de echipamente si componente si pentru marirea capacitatii de productie.
"In faza a doua a proiectului, vom construi o noua hala de productie, de 16.000 metri patrati, langa cea pe care o detinem acum, de 15.000 metri patrati. Investitia totala in fabrica va ajunge in urmatorii doi ani la 40 de milioane de euro", a spus Mamut.
Fabrica are in prezent aproximativ 170 de angajati, urmand ca pana la sfarsitul anului 2009 sa ajunga la peste 500 de oameni.
"Localitatea Branesti are patru licee care pot furniza personalul necesar pentru fabrica noastra. Vrem ca anul urmator sa inauguram doua clase industriale, cu profesori de la Makita, la Liceul Industrial din Branesti pentru a pregati viitori specialisti in productia de masini electrice", a afirmat Mamut.
Makita detine 40% din piata japoneza de unelte electrice, precum si 20% din piata mondiala in domeniu, potrivit ambasadorului Japoniei, Kanji Tsushima. Potrivit acestuia, in prezent sunt 12 companii japoneze active pe piata romaneasca, cu un total de 15.000 de salariati. Corporatia japoneza are o reprezentanta de vanzari pe piata romaneasca din 1999. Makita Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 12 milioane de euro, in avans cu circa 30% fata de anul trecut.
"Estimarea cresterii afacerii pentru acest an are la baza dezvoltarea sectorului de constructii din Romania", a declarat directorul executiv al Makita Romania, Victor Nica. El a adaugat ca piata locala de unelte electrice profesionale se apropie in acest an de 50 de milioane de euro, in crestere cu circa 20-30% fata de anul precedent, principalii concurenti ai Makita in Romania fiind Bosch, Black&Decker si Hilti.
Grupul japonez detine unitati de productie de masini electrice de gaurit, surubelnite electrice, rotopercutoare, fierastraie electrice, motofierastraie, generatoare in Japonia, China, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Brazilia si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO