Grupul francez Lactalis a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei, aflate în portofoliul firmei Dorna Lactate, precizând că brandul LaDorna va fi produs în continuare în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba şi fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.
De asemenea, societatea Dorna Lactate, preluată de Lactalis în 2008, va continua să funcţioneze. Potrivit celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe, firma avea la finele lui 2018 un număr de 411 angajaţi.
“Această măsură este menită să ne asigure continuarea procesului de producţie şi a investiţiilor în dezvoltarea portofoliului LaDorna cu respectarea riguroasă a cerinţelor de performanţă şi siguranţă ale Grupului Lactalis. Am fost nevoiţi să luăm această decizie după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activităţii în cele două fabrici, luând în considerare şi noua realitate economică care ne determină să fim mai atenţi la operativitatea business-ului nostru în România şi să ne adaptăm planurile coerent, pentru a rămâne competitivi în industrie. A fost o decizie grea, însă cel mai important este că putem duce mai departe povestea brandului LaDorna în România, cu structurile moderne disponibile local”,a declarat Giampaolo Manzonetto, director general Grup Lactalis România.
Întregul proces se va încheia la sfârşitul lunii august 2020.
Potrivit Lactalis, angajaţii afectaţi de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni şi Vatra Dornei vor primi sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăţi aparţinând Grupului în România, fie în alte companii. O parte dintre angajaţi va primi oferte pentru locurile de muncă disponibile în cadrul celorlalte companii româneşti din grup.
De asemenea, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective vor primi compensaţii salariale.
”Ne dorim în continuare să menţinem business-ul şi să-l creştem sănătos aici, în România, contribuind astfel la redresarea economică naţională, prin noi investiţii şi noi locuri de muncă. În egală măsură, suntem preocupaţi să protejăm drepturile fiecăruia dintre colegii noştri afectaţi de concediere şi să reducem cât de mult posibil impactul regretabil pe care acest proces îl va avea asupra lor”, adaugă Giampaolo Manzonetto.
Decizia nu afectează în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, grupul francez anunţând că va păstra contractele încheiate cu fermierii români parteneri şi va direcţiona laptele către celelalte fabrici. Grupul Lactalis are aproximativ 250 de milioane de litri de lapte colectat şi procesat anual.
Brandul LaDorna a fost lansat în 1998 de omul de afaceri Jean Valvis. El a vândut în 2008 afacerea către francezii de la Lactalis, la acel moment grupul LaDorna fiind format din firmele Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie de distribuţie înfiinţată în Grecia.
La începutul anului 2018, Lactalis a închis fabrica La Dorna din localitatea Kogălniceanu, activitatea fiind mutată în unitatea de producţie a Albalact, companie care face parte la rândul ei din grupul Lactalis. Fabrica din Kogălniceanu, operată de firma Dorna SA, avea 96 de salariaţi.
În 2016, Lactalis a înlocuit brandul românesc LaDorna al produselor din categoria telemea cu marca Président, cunoscută la nivel internaţional.
În prezent, grupul Lactalis deţine în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi are peste 2300 de angajaţi şi 7 branduri româneşti (LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor) - inclusiv mărci regionale (precum Friss, comercializat în judeţele Harghita şi Covasna) - şi branduri internaţionale (President, Galbani, Santal).
Activităţile de producţie ale companiilor se desfăşoară astăzi în 7 fabrici, dintre care cele mai mari sunt fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba, Covalact din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna şi Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.
Companiile româneşti din Grupul Lactalis au o cifră de afaceri cumulată de aproape 250 de milioane de euro (produse lactate şi sucuri).