Companii

Grupul Raiffeisen, inclusiv Raiffeisen Bank România, finanţează o societate din grupul Shikun and Binui Energy (Israel) cu 40,5 milioane de euro pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice în Satu Mare

Grupul Raiffeisen, inclusiv Raiffeisen Bank România,...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2023, 12:59 1087

Raiffeisen Bank International şi Raiffeisen Bank România au acordat un credit în valoare de 40,5 milioane de euro unei societăţi din grupul Shikun and Binui Energy din Israel pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW, în Satu Mare.   

„Contractul de finanţare pe care l-am încheiat cu grupul Raiffeisen pentru proiectul Satu Mare marchează pentru noi o piatră de hotar, trecerea la un alt nivel în dezvoltarea operaţiunilor globale ale companiei. După câţiva ani de dezvoltare intensă în sectorul energetic din România, primul nostru proiect a ajuns la etapa de a fi finanţat şi putem începe construcţia. Cooperarea noastră cu Raiffeisen Group - un grup bancar internaţional de top - este confirmarea deplină a încrederii în capacitatea Shikun and Binui Energy de dezvoltare şi realizare a proiectelor.”, a declarat Yuval Skornik, vicepreşedinte Business Development Shikun and Binui Energy.

La finalul anului trecut, Shikun and Binui Energy a semnat un contract cu un contractor EPC european pentru construcţia “la cheie” a parcului fotovoltaic, incluzând proiectare, inginerie civilă, mecanică şi electrică, achiziţie de echipamente şi construcţii.

Lucrările de proiectare şi achiziţionarea echipamentelor principale au început deja, iar punerea în funcţiune este planificată pentru al doilea trimestru al anului viitor, potrivit unui comunicat al Raiffeisen Bank.

Energia electrică produsă va fi vândută pe piaţa centralizată de energie electrică din România sau prin contracte de tip PPA către traderi şi/sau furnizori de energie electrică spre a fi furnizată consumatorilor finali. 

„Suntem încântaţi că am acordat pachetul de finanţare pentru acest proiect de energie regenerabilă. Sustenabilitatea se află în centrul strategiei noastre de creştere şi această tranzacţie dovedeşte acest lucru. Raiffeisen Bank are o expertiză solidă în structurarea soluţiilor personalizate pentru proiecte complexe şi le mulţumim partenerilor noştri, Shikun and Binui Energy, pentru oportunitatea de a demonstra acest lucru încă o dată.”, spune  Silviu Toma, Director Finanţări Structurate şi de Proiecte, Raiffeisen Bank România.

Shikun and Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcţia, operarea şi întreţinerea de active de energie din surse regenerabile (bazate pe tehnologii diverse precum: fotovoltaic, termosolar, stocare prin pompaj, agrivoltaic, stocare în baterii) şi de centrale de energie electrică pe bază de gaze naturale în Israel, Italia, California, Texas şi România, cu o capacitate totală de aproximativ 5,4 gigawaţi.

„Shikun and Binui Energy recunosc CEE şi în special România drept pieţe strategice, ţinând cont de evoluţiile geopolitice şi macroeconomice din regiune. Proiectul Satu Mare este pentru noi prima investiţie majoră pe piaţa românească şi europeană şi reprezintă primul pas în implementarea strategiei de dezvoltare a companiei şi a portofoliului vast de proiecte de înaltă calitate pe care le implementăm.”, a declarat şi Didi Paz, CEO Shikun şi Binui Energy.

La rândul lui, Catalin Cepişcă, Senior Director în Departamentul Energie al Raiffeisen Bank România, spune că proiectul de la Satu Mare este o piatră de hotar importantă pentru bancă, arătând că marile centrale fotovoltaice pot fi dezvoltate printr-un model de tip “project finance”, cu finanţare fără recurs şi vânzarea energiei produse în piaţă. ”Credem cu tărie că proiectele viitoare vor stimula producţia de energie regenerabilă, curată, iar noi, ca bancă, suntem pregătiţi să susţinem dezvoltarea cu succes de noi unităţi, la cele mai înalte standarde de producţie şi de calitate.”

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4930 de angajaţi în 291 de unităţi, 1130 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO