Companii

GTC pierde 19 mil. euro din vânzarea celor trei malluri

GTC pierde 19 mil. euro din vânzarea celor trei malluri

Autor: Cristina Cuncea

15.11.2012, 00:03 416

Dezvoltatorul imobiliar israelian Globe Trade Center (GTC) evaluează la 19 milioane de euro pierderile înregistrate din vânzarea celor trei centre comerciale Galleria din România.

GTC a anunţat la începutul lunii noiembrie că a încheiat un acord cu un investitor privat internaţional pentru vânzarea a trei dintre mall-urile pe care le deţine în România, din Piatra Neamţ, Suceava şi Buzău, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani din cauza scăderii vânzărilor. Valoarea tranzacţiei era estimată la 6-7 mil. euro, termenii finali urmând să fie semnaţi în prima parte a anului viitor.

Investiţiile totale în cele trei mall-uri s-au ridicat la 65 mil. euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei. Finanţarea pentru dezvoltarea mall-urilor a fost susţinută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Raiffeisen şi s-a ridicat la circa 30 mil. euro. În urma vânzării, GTC mai deţine în România turnurile de birouri City Gate, centrul comercial Galleria Arad, două ansambluri de locuinţe, Felicity şi Rose Garden, precum şi mai multe terenuri.

Portofoliul din România, fără cele trei mall-uri, era estimat la finele lunii septembrie la 215 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei.

Birourile City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 47.700 metri pătraţi, au rată de ocupare de 95% şi o valoarea de piaţă de 169 milioane de euro. Chiria medie a birourilor este de 20 de euro pe metru pătrat pe lună.

Mall-ul din Arad este evaluat la 46 de milioane de euro, având o rată de ocupare de 99%, în condiţiile în care chiria medie este de 4 euro/mp. Mall-ul are 32.300 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO