Companii

Guerry, Nokia: In Romania m-am intalnit cu presedintele. In Texas, nu cunosteam nici primarul

Guerry, Nokia: In Romania m-am intalnit cu presedintele. In Texas, nu cunosteam nici primarul
20.05.2009, 00:00 35

Dupa aproape doi ani si jumatate de mandat, americanul lasa in Romania o investitie de 60 mil. euro, o fabrica cu peste 1.600 de angajati si o productie de 10 milioane de telefoane mobile in sapte luni.

Dupa ce a pus pe picioare la Cluj o fabrica care produce pentru Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, Guerry, 38 de ani, preia la 1 iulie conducerea unei fabrici din nordul Mexicului, care a disponibilizat peste 1.000 de angajati din noiembrie 2008 pana la inceputul acestui an.
Conducerea operatiunilor de la Cluj va fi preluata de finlandezul Risto Meskus. Noul general manager vine tot din cadrul Nokia si a ocupat anterior mai multe functii de conducere in cadrul companiei.
"Misiunea mea aici la Jucu s-a incheiat, era timpul sa merg mai departe si sa predau proiectul unui alt manager. Voi continua sa lucrez in cadrul Nokia si ma voi muta in Mexic, unde voi conduce operatiunile de productie in cadrul fabricii din Reynosa. Aceasta decizie a fost luata in concordanta cu modalitatea de lucru a companiei privind operatiunile Nokia din intreaga lume", a declarat John Guerry intr-un interviu acordat ZF Transilvania.
 
Nokia-Jucu nu este doar proiectul meu
John Guerry a venit in Romania la inceputul anului 2007, iar debutul mandatului sau a coincis cu decizia producatorului Nokia de a construi de la zero o fabrica la Jucu.
Concernul finlandez a demarat productia la Jucu in luna februarie a anului trecut, primul model realizat aici fiind Nokia 1200. De la demararea productiei in cadrul fabricii din Jucu si pana in luna septembrie 2008, la Jucu au fost fabricate peste 10 milioane de telefoane.
"Din momentul in care Nokia a decis sa investeasca intr-o noua fabrica aici in Romania, responsabilitatea mea a fost sa coordonez acest proiect de la zero, de la constructia fabricii si pana la dezvoltarea acesteia. Crearea unei echipe, debutul productiei, negocierea cu parti terte, coordonarea tuturor activitatilor din cadrul fabricii au fost doar cateva dintre atributiile mele. Am avut o echipa foarte dedicata, astfel ca acest proiect nu este numai al meu, ci al nostru. A fost o provocare foarte mare, pe care am acceptat-o cu bucurie."
Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, Guerry a preluat conducerea singurei fabrici Nokia de pe piata locala.
"In ceea ce priveste provocarile in perioada in care am ocupat functia de manager general, bineinteles ca au existat obstacole, acest lucru este inevitabil, dar trebuie sa spun ca am fost foarte norocos, pentru ca am avut ocazia sa lucrez alaturi de oameni dedicati, talentati si profesionisti, care mi-au usurat misiunea. Sunt foarte mandru de ceea ce am realizat aici."
 
Am pornit de la zero
Inainte de a prelua fabrica Nokia de la Jucu, managerul John Guerry a condus fabrica din Alliance, Texas. "Exista diferente culturale pe care le-am invatat. Europa, in general, e mult mai sociala, angajatii sunt mult mai protejati de stat decat in America. In Texas nu exista sindicate, iar sindicatele in fabricile din Texas nu sunt recunoscute prin lege, asa ca a trebuit sa invat sa ma descurc cu astfel de organizatii si cum sa comunic cu ele".
La fabrica de la Cluj exista doua organizatii ale muncitorilor, unele fiind extrem de "vizibile" in ultimul timp.
"A fost mai greu de obtinut aceleasi rezultate in Romania, pur si simplu din cauza lipsei de experienta, a faptului ca nu s-a mai lucrat intr-un mediu precum Nokia. Cei pe care i-am adus de la inceput nu aveau experienta tehnica sau in asamblare. A fost dificil sa-i instruim si sa-i obisnuim cu mentalitatea performantei. Cand am preluat fabrica din Texas, aveam oameni cu 20 de ani de experienta, aici, am pornit de la zero", spune John Guerry.
 
Majoritatea managerilor de la Cluj sunt romani
Americanul a avut de-a lungul mandatului sau in Romania intalniri cu diversi reprezentanti ai autoritatilor romane, in timpul carora a cerut flexibilizarea legislatiei muncii si incheierea de parteneriate cu Ministerul Comunicatiilor si cu cel al Educatiei pentru a sustine investitiile grupului finlandez in Romania.
"Cat am fost managerul unei fabrici Nokia in Texas, nu am avut niciodata vreo intalnire cu vreun reprezentant al administratiei publice, iar in Statele Unite nici macar nu am dat mana cu primarul, nu m-am intalnit cu nimeni. In Romania m-am intalnit cu presedintele si prim-ministrul tarii. Explicatia ar fi probabil ca in SUA sunt o multime de fabrici, iar pentru regiunea aceasta, Nokia este o fabrica mare. Probabil nici in Bucuresti nu am fi avut atata publicitate, acolo sunt multe companii internationale, insa la Cluj am fost una din primele si cele mai mari fabrici, cu un brand foarte puternic, astfel incat ne-am bucurat de multa atentie."
El spune ca proiectul de la Jucu va continua sa se dezvolte potrivit planurilor initiale, in concordanta cu strategia companiei si in functie de viitoarele schimbari de pe piata.
La fabrica din Jucu lucrau anul trecut, alaturi de romani, angajati indieni, americani si finlandezi, dar cea mai mare parte a salariatilor vin din localitati din vecinatatea fabricii, din Jucu, Dej, Gherla si Cluj-Napoca. Oficialii Nokia spun ca in momentul de fata majoritatea managerilor de la Jucu sunt romani.
"Am estimat in momentul inaugurarii fabricii de la Jucu ca aici vor lucra 3.500 de oameni in momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima. In prezent, fabrica din Jucu dispune de peste 1.500 de angajati. Vom face publice modificarile privind situatia angajatilor atunci cand acestea se vor produce. Nu va pot oferi detalii in legatura cu capacitatea de productie, insa va pot spune ca aceasta continua sa se dezvolte potrivit planurilor companiei si conditiilor de piata."
 
De la 350 la 1.600 de angajati
Reprezentantii Nokia spun ca la fabrica de la Jucu se diversifica treptat gama de aparate mobile, iar in viitor Nokia va dispune de un portofoliu larg de telefoane fabricate in Romania.
"Am inceput productia la fabrica de la Jucu cu un model de telefon si cu timpul am extins gama de telefoane mobile asamblate aici. Am inceput cu dispozitive mobile entry-level si apoi am adaugat terminale din segmentul mediu, precum Nokia 6300. Acest lucru este o dovada clara ca lucrurile evolueaza in cadrul fabricii Nokia din Jucu si ca dezvoltarea va continua", spune americanul.
Guerry a absolvit Universitatea din Nebraska si lucreaza pentru Nokia incepand din 2004. La Cluj, Nokia a inceput activitatea cu 350 de angajati directi. "2008 a fost un an foarte bun, in care am inceput practic de la nimic si am asamblat peste 10 milioane de telefoane mobile si am angajat 1.600 de oameni. A fost un exercitiu enorm, avem oameni care lucreaza aici, dar locuiesc si la 100 de kilometri distanta, iar logistica pentru a-i angaja si transporta pe toti este incredibila."
Lucrarile de constructie ale fabricii Nokia de la Cluj au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni.
Compania Nokia a primit o suprafata de 90,25 hectare (aproape 1 milion de metri patrati) in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita "Nokia Village", care, in final, va totaliza 200 mil. euro.
 
CV de executiv
  • 38 de ani
  • A condus operatiunile locale ale Nokia din 2007, supervizand constructia fabricii, iar mai apoi a condus unitatea de productie
  • A absolvit Universitatea din Nebraska
  • Lucreaza pentru Nokia din 2004
  • Inainte de a veni in Romania a condus una din fabricile Nokia din Texas, SUA
  • La 1 iulie va prelua conducerea fabricii Nokia din Reynosa, Mexic
 
 
Mandatul lui Guerry
 
  • Iulie 2007: Demareaza lucrarile de constructie la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, cea de unsprezecea fabrica Nokia din lume
  • 11 februarie 2008: Este inaugurata linia de asamblare de telefoane mobile de la Jucu. Fabrica si-a inceput productia cu 350 de angajati directi. Primul model realizat a fost Nokia 1200
  • Deschiderea fabricii de la Jucu a coincis cu protestele celor 2.300 de angajati ai Nokia din fabrica de la Bochum (Germania), pe care conducerea companiei urma sa o inchida pentru a reloca activitatile in Romania
  • Mai 2008: Fabrica de la Cluj ajunge la 700 de angajati si un milion de telefoane mobile produse in trei luni de la deschidere
  • 24 septembrie 2008: Are loc deschiderea oficiala a fabricii de la Jucu, unde fusesera produse in sapte luni 10 mil. telefoane mobile
  • Mai 2009: 1.600 de angajati lucreaza la Jucu
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO