Companii

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la încălzire, facturile pot creşte cu până la 60%

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la încălzire, facturile pot creşte cu până la 60%

Autor: Marius Radu - Mediafax

10.05.2011, 13:17 1161

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să eliminesubvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că facturapopulaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor dea acoperi diferenţa din surse proprii

Subvenţia pentru producereaenergiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul destat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România,Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va eliminasubvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, darva menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentruîncălzire acordate persoanelor defavorizate.

"Există diferite subvenţii pentruîncălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili arputea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există,însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernulvrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea,subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acesteanu au fost luate încă în considerare", a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI,eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şiasupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mairecentă prognoză a Băncii Naţionale a României.

"Ne aşteptăm ca inflaţia (dupăeliminarea subvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vomface calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările înceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", a mai spusFranks.

Banca Naţională a revizuitsăptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6%la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilele creşteri de preţuriadministrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în aceastăprivinţă.

În prezent, de la nivel central,Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul aleproducătorilor de energie termică, iar preţul de facturare lapopulaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie depreţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţiaacordată de fiecare primărie.

Astfel, conform celor mai recentedate, pentru energia termică furnizată de CET Bacău populaţiaplăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi este plătită depopulaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato PiatraNeamţ este acceptat pentru populaţia un preţ de 148,48 lei/Gcalfaţă de un cost real de 279,79 lei/Gcal.

Diferenţe mari între preţul plătitde populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prinsubvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată deCET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău(185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcalfaţă de 298,62 lei/Gcal).

Surse oficiale au declaratagenţiei MEDIAFAX că factura plătită de populaţie pentru încălzireşi apă caldă ar putea creşte în perioada următoare cu până la 60%după eliminarea subvenţiei acordate de la bugetul de stat, înfuncţie de cât vor fi dispuse primăriile să aloce suplimentarpentru acoperirea diferenţei de preţ, eventual prin reducereafondurilor rezervate investiţiilor şi cheltuielilor depersonal.

"Costul facturii populaţiei arputea creşte cu valori cuprinse între 1 şi 60%, în funcţie de câtde mult vor aloca autorităţile locale pentru a acoperi diferenţasuportată până în prezent de la centru. Se va pune o presiune peautorităţile locale, iar primarii care vor reuşi să segospodărească mai bine sau să taie din investiţii inutile sauneoportune vor putea limita chiar la minimum creşterea facturii. Înalte localităţi, mai ales în cele în care primarii opoziţiei vordori să acuze Guvernul pentru majorarea costurilor şi nu vor alocafonduri suplimentare pentru acoperirea diferenţei, factura vacreşte", au arătat sursele.

Premierul Emil Boc declara, înluna februarie, că Guvrernul va lua o decizie în privinţaeliminãrii subvenţiilor la încălzire în primăvara acestui an, dupăce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fifinalizată.

Preşedintele Traian Băsescu aanunţat în luna mai 2010, după finalizarea negocierilor cu FondulMonetar Internaţional, un pachet de măsuri pentru reducereacheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă asubvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar cătrepersoane cu venituri reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO