Companii

Guvernul aprobă o nouă lege a achiziţiilor publice, o piaţă de 22 mld. euro, şi instituie achiziţiile centralizate

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor

Aceste blocaje ne costă foarte mulţi bani din bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi chiar şi bani europeni sau mai ales bani europeni şi intenţia noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici şi, desigur, demararea unor mari proiecte de investiţii.

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor Aceste blocaje ne costă foarte mulţi bani din bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi chiar şi bani europeni sau mai ales bani europeni şi intenţia noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici şi, desigur, demararea unor mari proiecte de investiţii.

Autor: Iulian Anghel

01.06.2018, 00:08 4541

Ordonanţa care va reglementa noul regim al achiziţiilor publice, adoptată săptămâna trecută de guvern, a fost publicată ieri în Monitorul Oficial şi tot în şedinţa de ieri a fost aprobată ordonanţa privind achiziţiile centralizate.

Deciza guvernului de a modifica din nou legea achiziţiilor publice a plecat de la situaţia de blocaj aproape total pe zona de achiziţii publice, a explicat ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

„Aceste blocaje ne costă foarte mulţi bani din bugetul de stat şi nu numai, împrumuturi şi chiar şi bani europeni sau mai ales bani europeni şi intenţia noastră este aceea de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici şi, desigur, demararea unor mari proiecte de investiţii”, a spus ministrul.

Legislaţia legată de achiziţiile publice a suferit, de-a lungul vremii, foarte multe modificări.

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în Uniunea Europeană jur de 15% din PIB-ul unei ţări. În România, la nivelul lui 2017, doar prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) s-au derulat proceduri achiziţii publice de 103 de miliarde de lei (22 miliarde de euro), echivalent a 12% din PIB, un salt spectaculos faţă de anul precedent, când achiziţiile în SEAP au fost de 61 de miliarde de lei. În România sunt peste 10.000 de autorităţi contractante, aşadar există tot atâtea instituţii care fac anual achiziţii publice. „Un element foarte important este acela că achiziţia directă pe care, în România, am legiferat-o într-un mod foarte restrictiv sau foarte, să spunem, blocant ducea la o cheltuială de resurse de aproximativ 30% pentru achiziţii de 8% din bugetul unor autorităţi contractante. Deci cheltuiam foarte mult ca resurse pentru achiziţii destul de neînsemnate. Şi acesta este unul dintre motivele sau şi acesta este unul dintre motivele pentru care cadrul legislativ se modifică în aceste zile”, a comentat Teodorovici. Noile acte normative au fost propuse întrucât au fost constatate, în domeniul achiziţiilor publice, „întârzieri în eva­luarea ofertelor şi desemnarea câştigă­to­rilor, asumări anterioare de termene ne­rea­liste faţă de Comisia Europeană, alocarea neunitară a resurselor, un sistem electronic ineficient şi diferenţe mari ale preţurilor în SEAP”, a spus Eugen Teodorovici.

 

Cele mai importante modificări în legislaţia achiziţiilor publice

► Principiul cel mai scăzut preţ a fost reevaluat. Astfel, pentru produse şi servicii peste 648.288 de lei şi pentru lucrări peste 24 mil. lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate-preţ şi cel mai bun raport calitate-cost. Sub aceste plafoane se poate merge şi pe preţul cel mai scăzut.

► Contractele pot fi extinse fără ca procesul să fie reluat de la capăt.

► Rezultatele procesului nu vor mai fi comunicate pe fiecare etapă, ci la final, astfel încât să nu apară contestaţii pe parcurs.

► A fost modificată parţial interdicţia companiilor datoare la stat să participe la licitaţii. Astfel, companiile cu obligaţii fiscale neonorate de sub 10.000 de lei pot participa la licitaţii.

► Companiile care contestă un proces de atribuire la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sunt obligate să depună o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

► A fost introdusă o taxă la depunerea plângerii la Curtea de Apel, cuantumul fiind de 2% din valoarea estimată a contractului pentru valori până în 100 de milioane de lei şi de 2 milioane de lei plus 1% din ce depăşeşte 100 de milioane de lei.

► A fost redus numărul de etape de evaluare. Existau până acum undeva, în medie, 15 astfel de etape, şi au rămas doar patru.

► A fost eliminată “Strategia anuală de achiziţii publice” pentru autorităţi cu bugete de investiţii de sub 125 de milioane de lei.

► La nivelul Ministerului Finanţelor va apărea o structură nouă care se va ocupa de achiziţii sau lucrări în mod centralizat, pentru instituţiile centrale ale statului.

► Eşantionul de 15% din totalul procedurilor verificate va fi redus până la eliminare, cu 5% pe an.

► Emiterea de avize conforme va fi de 3 zile lucrătoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO