Companii

Guvernul creşte redevenţele pentru transportul petrolului şi înmagazinarea gazelor. Ce efecte va avea asupra buzunarului consumatorului?

Guvernul creşte redevenţele pentru transportul petrolului şi înmagazinarea gazelor. Ce efecte va avea asupra buzunarului consumatorului?

Autor: Marius Radu - Mediafax, Adrian Voicu

22.08.2011, 18:03 466

Redevenţele pentru veniturile brute realizate din transportul şi tranzitul petrolului vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor de la 3% la 5%, pentru suplimentarea bugetului de stat, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Guvernul va creşte totodată şi redevenţele pentru toate resursele minerale care intră sub incidenţa Legii minelor.

Astfel, în cazul redevenţelor miniere se va aplica o cotă procentuală de 6% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.

Redevenţa pentru ape minerale naturale se stabileşte la sursă, în echivalentul în lei a 6 euro/1.000 litri, la cursul Băncii Naţionale a României de la data plăţii.

Deşi preţul petrolului are şi momente de scădere ca urmare a crizei datoriilor şi a temerilor privind o posibilă stagnare a economiei mondiale, nu este exclus ca o astfel de creştere a redevenţelor să se oglindească în preţurile carburanţilor.

Marile companii petroliere din România au pus şi în trecut creşterea preţului carburanţilor pe nivelul redevenţelor.

Consiliul Concurenţei investighează în continuare cauza pentru care preţul carburanţilor a crescut atât de mult, analizând de asemenea eventualele măsuri care s-ar impune pentru companiile petroliere. Această investigaţie nu pare însă să aibă sorţi de îzbândă, ţinând cont că a început în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO