Companii

Guvernul eşalonează la plată datoriile CNADNR faţă de constructori, de 1,3 miliarde lei

Guvernul eşalonează la plată datoriile CNADNR faţă de constructori, de 1,3 miliarde lei

Autor: Departamentul Economic

22.10.2012, 19:27 612

Reprezentanţi ai mai multor firme de construcţii au venit, luni, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre finanţarea lucrărilor de infrastructură rutieră, după ce Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua şi contracta lucrări fără acoperire în buget.

La întâlnire au participat atât ministrul Transporturilor, cât şi conducerea CNADNR.

La finalul discuţiilor, premierul a arătat că CNADNR înregistrează în prezent datorii de 779 milioane lei faţă de constructorii de drumuri, la care se adaugă lucrări care urmează să fie facturate, totalul urmând să ajungă astfel la 1,3 miliarde lei. Toate aceste datorii vor fi eşalonate la plată, deoarece Guvernul nu poate achita în acest an, la rectificare, decât aproximativ 200 milioane lei.

"Probabil că soluţia este de plată în funcţie de vechime a datoriilor", a spus Ponta.

Ponta a ţinut să precizeze că aceste lucrări au fost angajate de fostele guverne fără însă ca finanţarea să fie asigurată în bugetul de stat.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţi ai companiilor Astaldi, FCC, Max Boegl, Pa&Co, Impresa Pizzaroti, Strabag, Straco Group, Euroconstruct, premierul spunând că Astaldi are cea mai mare datorie de recuperat de la stat, respectiv de 230 milioane lei pemtru lucrări facturate la Autostrada Bucureşti-Constanţa.

Ponta a mai precizat că în această săptămână va fi organizată şi o videconferinţă cu prefecţii pe tema lucrărilor de deszăpezire în perioada de iarnă, el precizând că licitaţiile multianuale privind firmele care se vor ocupa de aceste lucrări au fost "moştenite" de la guvernarea precedentă.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua şi contracta lucrări fără acoperire în buget şi va iniţia discuţii cu principalii constructori de drumuri, pentru a-i asigura că lucrările deja efectuate vor fi plătite, dar şi pentru a cere un raport mai bun calitate-preţ.

"În acest moment, CNADNR are deja lucrări efectuate, dar pentru care nu are bani, de peste 600 milioane lei, aşa încât săptămâna viitoare voi avea eu însumi, împreună cu miniştrii Transporturilor şi Finanţelor, o întâlnire cu principalii constructori - majoritatea companii europene, dar sunt şi companii româneşti - pentru a-i asigura pe toţi că lucrările care s-au efectuat vor fi plătite, însă că în viitor trebuie să găsim un alt sistem prin care preţul şi calitatea lucrărilor de infrastructură să se schimbe în bine, iar atunci se va schimba în bine şi modul în care statul plăteşte", a spus Ponta.

Una dintre variantele Executivului este ca CNADNR să fie transformată în agenţie, denumită Agenţia Naţională de Infrastructură Rutieră, iar datoriile instituţiei să nu mai fie achitate din veniturile proprii, ci din bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO