Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul lasă companii ca OMV, Exxon şi Lukoil să foreze în Marea Neagră fără aviz de construcţie

Autor: Dinca Thomas

12.10.2011, 16:36 90

Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată recent de Guvern şi care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Ordonanţa stabileşte că autorizaţia de construcţie va mai fi impusă, printre altele, pentru exploatări de suprafaţă sau subterane, dar nu şi pentru exploatări subacvatice, condiţie valabilă până în prezent. Argumentul invocat face referire la faptul că lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră "nu se finalizează cu realizarea de construcţii" în sensul Legii 50/1991, astfel că obligativitatea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru asemenea lucrări nu este justificată.

În aceste condiţii, actul normativ elimină practic obligativitatea obţinerii autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de foraje şi prospecţiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre.

Un document obţinut de MEDIAFAX relevă că unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis să elimine obligativitatea autorizaţiei este legat de lucrările programate de OMV Petrom şi grupul american Exxon Mobil în perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagră, companii cărora autorităţile nu doresc să le impună "un timp suplimentar de aşteptare".

"Pentru această perioadă este programată şi începerea săpării primei sonde de explorare în ape adânci în Perimetrul Neptun, pentru care firmele investitoare au adus deja în Marea Neagră o platformă de foraj de mare gabarit, astfel încât orice timp suplimentar de aşteptare pentru acest echipament performant implică costuri uriaşe", se arată în document.

Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Guvernul a prelungit cu cinci ani perioada în care OMV Petrom are drept de explorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre. Decizia a fost luată după ce preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut discuţii cu reprezentanţii celor două companii şi după ce şedinţa de guvern s-a întrerupt pentru ca miniştrii de resort să redacteze actul normativ.

Ulterior, Ian Fischer, managing director al companiei ExxonMobil Exploration and Production România, a anunţat că prima sondă de explorare ar putea fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor şi că totalul costurilor aferente etapei de dezvoltare şi producţie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagră vor fi cuprinse între 3 şi 10 miliarde dolari, dacă faza de explorare se va încheia cu succes.

În urmă cu trei săptămâni, preşedintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat că i-a informat pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc în legătură cu strategia grupului austriac privind activităţile din România, dar că aşteaptă să vadă "cadrul fiscal pe termen lung" al Guvernului.

Eliminarea obligaţiei autorizaţiei de construcţie mai este explicată, în documentul citat, şi prin faptul că, în baza acordurilor de concesiune aprobate de Guvern, vor intra în vigoare cinci noi acorduri de concesiune petrolieră în Marea Neagră şi că lucrările ar trebui începute în trimestrul II al anului viitor, dar că planificarea acestora nu va fi posibilă în lipsa acestei decizii.

În vara anului trecut, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat că a acordat, prin licitaţie, 20 de perimetre pentru explorare, dintre care cele cinci perimetre din Marea Neagră au fost câştigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources şi de compania Petro Ventures.

În august 2011, ANRM a anunţat că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme anul viitor, alte licenţe de explorare pentru şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO