Companii

Guvernul Victor Ponta a decis să vândă "sacul cu cash": distribuţiile de electricitate

Guvernul Victor Ponta a decis să vândă "sacul cu cash": distribuţiile de electricitate

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Carol Dan, Stefan Musgociu

07.08.2012, 00:05 6738

Guvernul s-a răzgândit după discuţii avute în luna iunie cu FMI şi vrea să renunţe la pachetele majoritare de acţiuni pe care le deţine la filialele Electrica în urma emiterii de titluri în principal la Bursă, operaţiune care în varianta subscrierii integrale ar reduce participaţia statului la 39%.

Distribuţiile de electricitate sunt com­paniile cu cel mai mult cash disponibil, pentru că strâng banii direct de la populaţie. Spre exemplu, italienii de la Enel, care au cumpărat în România Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, aveau la sfârşitul anului trecut în conturi aproape un miliard de euro cash.

Înţelegerea iniţială prevedea vânzarea tot prin piaţa de capital a unor pachete repre­zentând câte 15% din acţiunile Electrica Distri­buţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Fiecare dintre cele trei filiale este deţinută în proporţie de 78% de compania Electrica SA, controlată de stat prin Ministerul Economiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 22% din titluri.

Electrica Distribuţie Muntenia Nord are un capital social de 354,3 mil. lei, Electrica Distri­buţie Transilvania Nord de 371,2 milioane lei, iar Electrica Distribuţie Transilvania Sud de 423,9 mil. lei. Procesul de privatizare prevede într-o primă etapă dublarea capitalului social al celor trei filiale, iar noile acţiuni vor putea fi subscrise de Electrica şi Fondul Proprietatea. Statul va vinde acţiunile sale pe piaţa de capital şi cele trei filiale vor fi listate la Bursă, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind privatizarea filialelor de distribuţie ale companiei de stat Electrica SA, elaborat de Ministerul Economiei.

Documentul citat prevede "declanşarea a câte unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, la fiecare societate, a câte unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 78% din capitalul social existent Ă 1 acţiune".

Nota de fundamentare a proiectului de HG arată că schimbarea modului de privatizare a companiilor menţionate a fost determinată de discuţiile din cursul lunii iunie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Fiecare dintre cele trei societăţi va face demersurile necesare în vederea admiterii la tranzacţionare în sisteme de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti", se spune în nota de fundamentare.

În cadrul ofertei de majorare a capitalului social, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în fiecare din cele trei filiale ale Electrica, va avea drept de preemţiune. "Acţiunile nesub­scrise ca urmare a neexercitării dreptului de preferinţă vor fi anulate. Pentru exercitarea dreptului de preferinţă de către acţionarii existenţi la achiziţionarea de acţiuni nou-emise nu se va întocmi un prospect de ofertă publică potrivit prevederilor specifice pieţei de capital", se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Dacă la finalul operaţiunii toate acţiunile emise de cele trei filiale ale Electrica au fost vândute, statul va mai deţine 39% din titluri, Fondul Proprietatea va avea în continuare 22%, iar restul de 39% vor fi deţinute de investitori pe bursă.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern se spune că filialele de distribuţie a energiei ale Electrica au programe de investiţii pe cinci ani, în valoare totală de 1,41 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO