Companii

Guvernul vrea să atragă 15 investiţii de peste 500 mil. lei şi pune la bătaie 3,7 mld. lei printr-o nouă schemă de ajutoare de stat

Guvernul vrea să atragă 15 investiţii de peste 500...

Autor: Cristina Roşca

28.05.2021, 10:11 2015

Ministerul de Finanţe a lansat o nouă schemă de ajutoare de stat pentru investiţii de peste 500 mil. lei, vizând atragerea a 15 proiecte de mari dimensiuni. Bugetul maxim al schemei este de 3,75 mld. lei (750 de milioane de euro), din care suma anuală este de 750 mil. lei (150 mil. euro).

El este împărţit astfel: credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2021 – 2025 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2022 - 2030.

„Scopul prezentei hotărâri îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, (...) având ca obiectiv dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii iniţiale pentru noi activităţi economice ale căror costuri eligibile sunt în valoare de cel puţin 500 milioane lei costând în demararea unei unităţi noi sau în diversificarea activităţii unei unităţi în sectoarele economice prevăzute în anexa nr. 1.”

Dintre domeniile menţionate se numără fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere, cosmetice şi de parfumerie; fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice; fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică; metalurgia pulberilor; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea echipamentelor electrice; fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor sau construcţia de nave şi bărci. Sunt în total enumerate 14 domenii.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022 - 2030, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

Până acum, Ministerul Finanţelor a derulat, pe parcursul perioadei ce începe în 2007 şi durează până în prezent 7 scheme de ajutor de stat, emitând acorduri pentru finanţare în valoare de peste 1,2 mld. euro pentru susţinerea proiectelor de investiţii în valoare de peste 2,8 miliarde euro, care au generat aproximativ 33 mii de noi locuri de muncă, conform datelor comunicate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO