Companii

Guvernul vrea să impună două noi taxe producătorilor de medicamente - presă

Guvernul vrea să impună două noi taxe producătorilor de medicamente - presă

Autor: Victor ROTARIU

30.08.2011, 10:02 343

La presiunea FMI, după luni întregi de discuţii şi de negocieri, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback în sistemul medical, care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente.

Discuţiile oficialilor statului cu reprezentanţii industriei farmaceutice au fost aprinse. Printre ameninţările, voalate, lansate de către producătorii de medicamente, se numără inclusiv scoaterea de pe piaţă a anumitor medicamente, pentru a evita falimentul. Conform definiţiei de bază, taxa de tip clawback reprezintă, de fapt, o penalizare financiară aplicată firmelor care au încălcat anumite prevederi. În cazul de faţă însă, ea reprezintă o suprataxare a veniturilor companiilor din industria farmaceutică obţinute din vânzările pe care le fac peste bugetul alocat de stat medicamentelor.

Executivul va obliga producătorii de medicamente din România să plătească o taxă suplimentară de 70% din diferenţa între valoarea bugetului alocat de stat pentru medicamente într-un anumit trimestru faţă de trimestrul similar din 2009, an ales ca bază de referinţă, în cazul în care această diferenţă este mai mare de 10%, conform proiectului de Hotărâre de Guvern obţinut de gândul. În ceea ce priveşte taxa pe valoarea consumului de medicamente, aceasta va fi de 12% în cazul medicamentelor inovative şi de 7% în cazul celor generice. Citiţi mai mult despre cele două taxe pe care guvernul vrea să le impună producătorilor de medicamente pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO