Companii

Haos total cu energia plafonată pentru industria alimentară. Autorităţile pasează responsabilitatea, companiile sunt în blocaj: „Nu înţelege nimeni ce e cu legea asta“

Haos total cu energia plafonată pentru industria...

Autor: Roxana Petrescu, Florentina Niţu

23.10.2022, 10:48 281

♦ Jucătorii din industria alimentară, un business de 12 mld. euro, cu 12.700 de firme şi 150.000 de salariaţi (conform cod CAEN 10), nu înţeleg nici acum cine are dreptul la energia plafonată ♦ Surse din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun că inclusiv specialiştilor instituţiei le sunt neclare lucrurile ♦ Ministerele nu răspund la solicitările de informaţii ♦ Furnizorii de energie ezită să trimită facturile în contextul în care în noiembrie sunt aşteptate noi schimbări de legislaţie ♦ Tot acest haos este „guvernat“ de OUG 119/2022, ale cărei prevederi se aplică din septembrie şi care a blocat întreaga piaţă a energiei. La celălalt capăt, economia României nu mai ştie cât costă energia.

„Nu înţelege nimeni ce e cu legea asta. Se compen­sează 85% din media energiei consumate anul trecut. Am înţeles că va fi plafonat preţul la noi, dar încă nu am primit facturile. Sunt atâtea formule de calcul pe care nu le înţeleg, plus că nu sunt norme de calcul şi nu ştiu cum se va aplica legea“, spune Mircea Todoran, acţionar, Mirdatod Prod, care deţine brandul Telemea de Ibăneşti.

Potrivit OUG 119/2022 prin care se aplică măsuri de protecţie pentru clienţii finali de energie şi gaze valabile până în martie 2023, este asigurat un nivel de „maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004, al operatorilor economici din domeniul in­dustriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezen­tantului legal“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO