Companii

Harta avantajelor competitive ale ţărilor din regiune. Pe ce se bazează România

Harta avantajelor competitive ale ţărilor din regiune....

Autor: Adrian Cojocar

03.04.2013, 17:18 2704

Principalele avantaje competitive ale României sunt forţa de muncă ieftină şi taxele scăzute, potrivit Centrului European pentru Analize Economice (ZEW), unul dintre cele mai importante institute de cercetare din Europa.

În cadrul unui sondaj efectuat recent de ZEW circa 92% din cei intervievaţi au spus că nivelul mic al salariilor este unul dintre principalii factori care contribuie la competivitatea României, în timp ce 40% au considerat că nivelul redus al taxelor este un alt avantaj competitiv. Numai 12% cred că munca calificată şi infrastructura sunt capitole la care România are un atuu faţă de alte ţări din regiune.

Niciunul dintre repondenţi nu crede că România are un avantaj în ceea ce priveşte calitatea produselor şi activitatea de cercetare-dezvoltare, potrivit sondajului ZEW. Din acest punct de vedere România se aseamănă cel mai mult cu Bulgaria şi Serbia, care au o structură a avantajelor competitive asemănătoare.

Cehia (86%) şi Polonia (61%) sunt văzute ca dispunând de cea mai calificată forţă de muncă printre între cele nouă ţări din regiune care au făcut obiectul analizei.

La capitolul calitatea produselor cei mai mulţi intervievaţi au răspuns că este un avantaj competitiv de care dispun Cehia (64%) şi Slovacia (64%), urmate de Polonia (57%), Ungaria (46%) şi Turcia (43%).
Repondenţii consideră că cele mai atractive ţări din perspectiva costului finanţării sunt Polonia (64%), Cehia (57%), Slovacia (36%) şi Turcia (31%), în timp ce în cazul României numai 4% dintre cei  intervievaţi consideră că dispune de un cost de finanţare scăzut.

Infrastructura este unul dintre principalele atuuri ale Ungariei şi Croaţiei, în viziunea a mai mult de jumătate dintre cei care au participat la sondaj. România este văzută cel mai prost la acest capitol dintre cele nouă state analizate, sub Serbia sau Slovacia. Pe de altă parte România stă cel mai bine în ceea ce priveşte nivelul taxelor şi impozitelor.

Activitatea de cercetare-dezvoltare ocupă în general o pondere scăzută în structura avantajelor competitive a majorităţii statelor din regiune, Polonia (21%) şi Cehia (21%) fiind considerate cele mai atractive la acest capitol.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO