ANALIZĂ

Harta dezvoltării economice. În România, unu din şase lei câştigaţi lunar merge pe mâncare, printre cele mai mari ponderi din Europa

Secțiune susținută de Medlife Logo

17 nov 2017 Autor: Cristina Rosca

♦ Un român cheltuie lunar în comerţul cu dominantă alimentară 87 de euro, adică aproape 17% din salariu ♦ Prin comparaţie, un neamţ alocă lunar pentru aceleaşi produse o sumă de două ori şi jumătate mai mare, însă are un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro ♦ Astfel, el cheltuie mai puţin de 9% pe mâncare şi produse similare.

Diferenţa dintre cele două state este dată de puterea de cumpărare. Pe de-o parte Germania este cea mai dez­voltată economie europeană, cu un salariul mediu net lunar de 2.300 de euro. Pe de altă parte, România este a doua cea mai săracă ţară din UE după Bulgaria, cu un salariu mediu net lunar de peste patru ori mai mic.

Pe de altă parte, preţurile nu sunt direct proporţionale cu salariul pe aceste pieţe, ba din contră, de multe ori sunt aliniate. La mâncare spre exemplu, în România, preţurile sunt cu circa 40% mai mici decât media UE. La alimentele de bază însă diferenţele de preţ sunt mai mari faţă de media UE pentru că aici lupta pe preţ este intensă. Local, retailerii realizează cele mai mari volume de vânzări la astfel de produse, iar marjele sunt minime. Deoarece acestea sunt primele produse aşezate în coşul de consum, de unde şi numele de produse de bază, preţul este important pentru consumator, astfel că există o luptă acerbă între retaileri. La produse de răsfăţ precum ciocolata sau cafeaua, preţurile sunt apropiate de cele din vest, iar la haine sau cosmetice sunt aliniate.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.11.2017

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
Harta
, dezvoltare economica
, dezvoltare
, cheltuieli
, uniunea europeana
, cumparare
, preturi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide