Companii

Harta fuziunilor şi achiziţiilor în 2022 în Europa Centrală şi de Est: România suflă în ceafa Poloniei, liderul regional al pieţei de M&A, ca număr de tranzacţii, dar valoarea medie a fiecărui deal e de cinci ori mai mică

Harta fuziunilor şi achiziţiilor în 2022 în Europa...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2023, 16:00 743

În România, în 2022, s-au semnat 234 de tranzacţii cu o valoare cumulată de 2,9 mld. euro Cele mai interesante domenii pentru investitori au fost imobiliarele şi construcţiile, producţia, telecomul şi IT-ul În total, în Europa emergentă, în 13 ţări, inclusiv Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, anul trecut au fost parafate 1.229 de acorduri în valoare totală de peste 38,3 mld. euro.

România a fost anul trecut a doua cea mai mare piaţa de M&A din regiune, după Polonia, ca număr de tranzacţii semnate, arată raportul Emerging Europe M&A Report 2022/23 al casei de avocatură CMS. Ca valoare a pieţei, România s-a situat pe locul al treilea, fiind surclasată nu doar de Polonia, liderul absolut, ci şi de Croaţia.

Este interesant de observat că în 2022, pentru prima dată, România s-a apropiat foarte mult de Polonia ca număr de tranzacţii, cele două ţări fiind despărţite de doar 16 acorduri. În mod normal, cea mai pu­ternică economie din Europa Centrală şi de Est, Polonia, este mult în faţa României conform acestui indicator. Ba mai mult, abia în ultimii trei ani România a ajuns să depăşească Cehia şi să urce pe locul secund în regiune, loc binemeritat ţinând cont de mă­rimea economiei, a populaţiei şi de evo­luţia pozitivă a mediului local de business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO