Companii

HeidelbergCement a inchis anul la 114 milioane euro

11.02.2003, 00:00 37

Grupul german de materiale de constructii HeidelbergCement estimeaza ca a obtinut in 2002 o cifra de afaceri pe piata romaneasca de 3.000 mld.lei (circa 114 mil.euro) si un profit echivalent cu 5% din cifra de afaceri, adica 150 mld.lei (5,7 mil.euro), depasind previziunile care anuntau realizarea unei cifre de afaceri de 100 mil.euro.
Germanii si-au dublat anul trecut cifra de afaceri pe piata cimentului din Romania, ajungand la aproximativ 95 mil.euro, dupa ce au preluat Romcif Fieni si au devenit astfel liderii pietei interne, cu o cota de circa 35%.
"In 2003, ne-am propus o crestere a cifrei de afaceri a HeidelbergCement cu 15-18% in lei, undeva in jurul valorii de 115-118 mil.euro. Investitiile grupului german au fost anul trecut de 6 mil.euro, iar pentru anul acesta sunt programate investitii in valoare de 10-12 mil.euro, din care 5 mil.euro au ca destinatie ultima achizitie - Romcif Fieni", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Rohan, directorul general al CarpatCement, companie care coordoneaza activitatea grupului german pe piata cimentului din Romania.
HeidelbergCement este cel mai mare investitor german din Romania, investitiile sale depasind 200 mil.euro la finele anului trecut, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din intregul capital german investit.
Piata interna a cimentului, estimata anul trecut la circa 230 mil.euro, este impartita de trei grupuri puternice la nivel international, fiecare dintre acestea detinand trei fabrici si aproximativ o treime din piata - HeidelbergCement (fabricile Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni), Holcim (cu fabrici la Alesd, Turda, Campulung) si Lafarge (fabricile de la Medgidia, Hoghiz, Targu Jiu).
Vanzarile pe piata interna a cimentului sunt estimate la aproximativ 4,5 mil.tone in 2002, in crestere cu 5% fata de anul anterior. Pe de alta parte, primele estimari indica o stagnare a exporturilor romanesti de ciment la un nivel de 1-1,2 mil.tone in cursul anului trecut.
"Piata cimentului din Romania a avut anul trecut o crestere estimata intre 5-7% fata de 2001, printre zonele cu consum ridicat numatrandu-se Bucuresti, Bacau, Focsani, Constanta sau Timisoara", sustine Mihai Rohan, care este si presedinte al Organizatiei patronatelor din Industria Cimentului CIROM.
"Speram sa ne incadram in acest an intr-un ritm de crestere al industriei cimentului de 6-7% in 2003, in conditiile in care au fost anuntate mai multe proiecte mari precum autostrada Bucuresti-Constanta, centurile Arad, Alba Iulia, Sebes sau Pitesti. Vedem ca si ANL -ul are un program ambitios pentru acest an, iar Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei vrea sa se implice in mai multe proiecte, printre care cel de construire a unor sali de sport la nivel national", a adaugat Rohan.

"Digerarea" Romcif
Grupul HeidelbergCement a preluat in octombrie 2002 fabrica de ciment Romcif Fieni, ultimul producator independent de ciment, in cadrul unei tranzactii totale de 70 mil.$, potrivit reprezentantilor germani.
HeidelbergCement, care detinea deja 18,8% din actiunile Romcif, a mai cumparat printr-o oferta publica de preluare derulata pe Rasdaq inca 78,66%.
Pretul actiunilor cumparate de germani a fost de 44,5 mil.$, restul pana la 70 mil.$ fiind reprezentat de datoriile Romcif din momentul preluarii, spun oficialii grupului.
Dupa "inghitirea" Romcif, grupul german a trecut imediat la efectuarea unor studii pentru a se lamuri mai exact ce au preluat.
"Inca avem de facut multe studii la Fieni, anul 2003 este destinat studiilor.
Am inceput o serie de studii privind modernizarile tehnologice. Vrem sa incepem cu un program de protectie a mediului, capitol la care fabrica sta mai prost, si sa continuam cu modalitati de reducere a consumurilor specifice tehnologice, a costurilor cu manopera, introducerea unor combustibili alternativi, utilizati in industrie care sa reduca consumul energetic", a spus Rohan.
Acesta a precizat ca vor fi disponibilizate 100-150 de persoane dintr-un total de peste 1.500 de angajati ai fabricii, urmand sa fie acordate intre 6 si 12 salarii compensatorii pentru fiecare angajat disponibilizat, potrivit intelegerilor intre patronat si sindicate.
Fondurile alocate pentru aceasta operatiune sunt de circa un milion de dolari, cheltuielile societatii fiind aproape duble fata de "cati bani vor lua oamenii in mana", a mai spus seful Carpatement.
HeidelbergCement intentioneaza sa externalizeze in perioada urmatoare o serie de activitati care nu au legatura cu producerea cimentului de la fabrica din Fieni.
Grupul german HeidelbergCement detine acum trei fabrici de ciment in Romania (Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni), cu o capacitate totala de productie de 3,2 mil.tone, si mai activeaza in domeniul productiei de var, betoane si agregate. In prezent, HeidelbergCement are 3.000 de angajati in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO